ABC: Galerija ESCE | kulturpunkt

Audio

ABC: Galerija ESCE

Autorica: Sunčana Doričić

Povodom dokumentarne izložbe "Povratak na mjesto zločina", Helena Klakočar i Zlatko Burić Kićo govore o društvenom, kulturnom i umjetničkom kontekstu početkom 1990-ih.

  • A
  • +
  • -

Galeriju Studentskog centra u sezoni 1990/91. vodili su umjetnica i strip autorica Helena Klakočar i konceptualni kazališni umjetnik Damir Bartol Indoš uz podršku grupe Kugla i grupe SexA te u pozadini tada aktualnih političkih previranja, transformirali galeriju u prostor za ljude i umjetnost kojim upravljaju umjetnici. 

"Pri radu u Galeriji jako smo brzo shvatili da nam je u krilo pala nevjerojatna prilika. Galerija je po prvi put postala artists-run space. Naša prva odluka bila je da promijenimo ime, da takvim činom ostavimo trag, makar smo znali da će sljedeća generacija vratiti ime. Bili smo svjesni da smo tu u tranzitu, ali htjeli smo tu usputnu stanicu dobro iskoristiti”, ističe u predgovoru izložbi Helena Klakočar. Ime je promijenjeno u Galerija ESCE i stvoren je jedinstven i inspirativan okvir za suradnju i ispreplitanje šire supkulturne i umjetničke scene u kojem se galerijski prostor svakodnevno transformirao u dinamičan prostor za susrete različitih vrsta umjetnosti i ljudi.

Kreativni i aktivni tim u Galeriji ESCE početkom 90-ih godina čini li su, između ostalih, Sonja Hindkjaer, danas Lucien, Helena Klakočar, Damir Bartol Indoš, Zlatko Burić Kićo, Benjamin Perasović, Milan Vukšić-Ciki, Ivan Marušić-Klif, Romana Rožić, Aleksandar Dragaš, Dušan Kojić Koja.

Povratak na mjesto zločina, izložba o tim dinamičnim danima Galerije ESCE, izložba je artefakata programa Galerije SC iz tog perioda, prvenstveno plakata, pozivnica i kataloga, a otvorena je do 15. travnja. Izložbu je inicirala Helena Klakočar, a realizira se u koprodukciji Kulture promjene SC-a, Udruženja za razvoj kulture URK i kluba Močvara.

U emisiji Abeceda nezavisne kulture Radio Studenta gostovali su Helena Klakočar i Zlatko Burić Kićo koji su govorili o društvenom, kulturnom i umjetničkom kontekstu početkom 1990-ih, umjetničkom i aktivističkom radu Galerije te snažnoj političkoj noti u njemu, važnosti i posebnosti artist-run space-a, društvenoj viziji njenih inicijatora i voditelja, razlikama između ondašnjeg i današnjeg umjetničkog i kulturnog konteksta, Galeriji nekad i danas, te kraju Galerije Esce.

Sama izložba Povratak na mjesto zločina ima dokumentarni karakter, a neki su plakati donirani Centru za dokumentiranje nezavisne kulture kojeg su Klakočar i Burić spomenuli kao veoma važnu inicijativu bilježenja alternativne scene devedesetih koja tadašnja znanja čini dostupnim novim generacijama.

Abecedu nezavisne kulture emitiranu 4. travnja uredila je i vodila Sunčana Doričić

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 05.04.2016