ABC: Grassroots artivizam | kulturpunkt

Audio

ABC: Grassroots artivizam

Autorice: S. Doričić, A. Pančur

Inicijativa Zagreb Light Brigade zagovara društvenu, klimatsku, političku i ekonomsku pravdu, a djeluju putem svjetlosnih intervencija u javnom prostoru.

Zagreb Light Brigade je inicijativa pokrenuta prije tri mjeseca. Radi se o kolektivu aktivistkinja i aktivista iz različitih sfera društva koji se bavi zagovaranjem svih relevantnih društvenih tema, od političkih, ekonomskih do klimatskih, okolišnih, feminističkih, radničkih. Inicijativa djeluje putem kreativnih akcija po principu svjetlosne intervencije u javni prostor. Light Brigade kombinira umjetnost i aktivizam, intervenira u javni prostor, a fotografiju koristi kao alat. Prvi Overpass Light Brigade pokrenuli su aktivisti u Wisconsinu, SAD, 2011. godine, a mreža danas postoji u cijelom svijetu, od Britanije i Francuske, preko Njemačke i Švedske, do Novog Zelanda. 

U inicijativi važan je i aspekt anonimnosti. "Ne želimo biti povezani uz nikakvu organizaciju, stranku.. To je kolektiv individualnih aktivista i aktivistkinja. Nisu bitna lica ljudi koji sudjeluju, već su bitne slike. Anonimnost nam je dosta bitna, pogotovo ako želimo raditi radikalnije akcije s progresivnijim porukama. Prisutna je NGO-izacija aktivizma gdje se uvijek traži neko lice koje će predstavljati o čemu god se priča. Mi želimo suprotno, vratiti se na grassroots razinu. Imamo horizontalnu strukturu, gdje je zapravo bitno ono što prenosimo, a ne dizanje osobnosti u medijima i slično", rekla je članica inicijative u razgovoru za Abecedu nezavisne kulture, emitiranu 9. svibnja. Emisiju su uredile i vodile Sunčana Doričić i Andreja Pančur.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.05.2016