ABC: Hakirana kultura | kulturpunkt

Audio

ABC: Hakirana kultura

O spoju tehnologije i umjetnosti razgovaramo s Damirom Prizmićem iz zagrebačke Radione te predstavljamo Drugo more, STEMI i Makerspace iz Rijeke.

  • A
  • +
  • -

Pojam tehnologije počeo je s vremenom dobivati nove funkcije - ona se sada koristi i za potrebe umjetnosti, a stvorena inovacija ne mora biti namijenjena isključivo praktičnoj svrsi. Entuzijasti koriste svoja znanja iz područja mehanike, elektronike i programiranja u jednom drugačijem, slobodnijem kontekstu. Nerijetko se odustaje od tvorničkih uputa, a naprave se prilagođavaju vlastitim potrebama i interesima. 

O tehnologiji i kulturi za emisiju Abeceda nezavisne kulture Radio Studenta govori Damir Prizmić iz zagrebačke Radione, udruge za razvoj "uradi sam" kulture. U svom radu povezuju umjetnost, znanost i tehnologiju, a bave se i educiranjem i istraživanjem. Razgovarali smo o interdisciplinarnosti, ulozi samoedukacije na hakersko-umjetničkoj sceni, novim članovima, rodnoj ravnopravnosti, odnosu nezavisnih, institucionalnih i komercijalnih inicijativa u tom polju, važnosti vlastitog prostora, interesu šire zajednice, domaćim i inozemnim suradnjama.

U riječkoj Filodrammatici početkom veljače održan je međunarodni sajam "3N: Napusti Normalne Naprave", događaj koji je okupio aktere "uradi sam" kulture i entuzijaste koji se bave hakiranjem, a sajam im je pružio platformu za umrežavanje i suradnju. Osim što su izložili svoje radove, inovatori su imali priliku učiti jedni od drugih. Za organizaciju sajma na kojem su sudjelovale inicijative iz cijelog svijeta, od Španjolske i Irske do Rusije i Južne Koreje, pobrinula se udruga Drugo more, čiji je član Dubravko Matanić pojasnio koncept festivala koji spaja znanost i umjetnost. Na sajmu su sudjelovali i udruga STEMI iz Rijeke, koju je predstavio Marin Trošelj, te riječki Makerspace, zasebni projekt udruge Drugo more, o kojem smo razgovarali s Lukom Rodelom.

Emisiju emitiranu 22. veljače uredila je i vodila Sunčana Doričić.

 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 22.02.2016