ABC: Izvan glazbene kutije | kulturpunkt

Audio

ABC: Izvan glazbene kutije

Autor: Radio Student

S Valentom Samardžijom (Vibra), Ivanom Tolić (Reggae.hr) i Rokom Crnićem (Porto Morto) razgovarali smo o domaćoj nezavisnoj glazbenoj sceni.

  • A
  • +
  • -

U ranijim emisijama Abecede nezavisne kulture ugostili smo predstavnike mlade književne, a potom i dizajnerske scene s kojima smo razgovarali o udrugama, prostorima i programima koji omogućuju njihovo generiranje, rast i sve veću vidljivost. Ovog puta, u emisiji emitiranoj 30. svibnja na Radio Studentu, pokušali smo saznati kakva je situacija u području nezavisne kulture direktno vezanom uz medij radija, a koje često neopravdano ostaje po strani  onom glazbenom.

Stoga je Tia Špero u studiju ugostila Valenta Samardžiju, voditelja udruge Vibra koja promovira nezavisnu i alternativnu hrvatsku glazbu novim i klasičnim medijskim kanalima. Udruga okuplja glazbenike, promotore i urednike s ciljem njihova povezivanja te informiranja šire javnosti i stvaranja nove publike. Jedan od najvidljivijih Vibrinih projekta je koncertni program MIMO – Medijski Inventar Muzičkih Originala koji se odvija u suradnji s HRT-om. Najavljen kao projekt koji "gura našu najoriginalniju, kvalitetnu glazbu kroz (do sada) zatvorena vrata mainstream medija" MIMO svoju misiju uspješno provodi već pet godina, na zadovoljstvo mladih glazbenika koji zahvaljujući njemu često po prvi puta imaju priliku svirati u odličnim koncertnim uvjetima kakve nudi dvorana Gorgona zagrebačkog MSU-a. 

Dojmove suradnje s udrugom Vibra i iskustva sviranja u sklopu MIMO-a prenio nam je Roko Crnić, član benda Porto Morto, dok se glavna urednica portala Reggae.hr Ivana Tolić osvrnula na medijsku zastupljenost ovih autora i autorica. Jedan od pokušaja da se poveća njihova vidljivost je i Vibrin projekt Vibrabox, platforma putem koje se u različitim nezavisnim klubovima u Hrvatskoj pušta isključivo domaća suvremena regionalna nezavisna glazba, koja, kao i drugi projekti ove udruge, pokazuje da je domaća glazbena nezavisna scena vrlo živa. 

Abeceda nezavisne kulture je projekt bilježenja razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj koji od 2009. godine provode portal Kulturpunkt.hr i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Na Radio Studentu slušate istoimenu emisiju kojoj je cilj približiti aktivnosti dokumentiranja širem slušateljstvu te otvoriti problemska polja arhiviranja i historiziranja nezavisne scene.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 31.05.2018