ABC: Mjesto beskrajnih kreativnih mogućnosti | kulturpunkt

Audio

ABC: Mjesto beskrajnih kreativnih mogućnosti

Autor: Radio Student

O suvremenoj cirkuskoj umjetnosti, njezinim počecima i razvoju te problemima s kojima se susreću akteri lokalne scene razgovarali smo s Nikolom Mijatovićem iz zagrebačke Cirkorame.

  • A
  • +
  • -

Suvremeni cirkus slojevito je i potentno polje u kojem se zadnjih dvadesetak godina miješaju različite umjetnosti, od akrobacija do suvremenog plesa i eksperimentalnog teatra. No, za razliku od drugih izvedbenih formi, cirkus još uvijek nema kulturno i institucionalno priznanje kakvo zaslužuje, a stoga ni adekvatnu financijsku podršku. Zapostavljenost ovog polja u domaćim okvirima je tim veća ako se usporedi s drugim europskim zemljama poput Francuske ili Finske gdje država financira cirkus kao zasebnu umjetničku granu. Unatoč rastućem uspjehu cirkuskih predstava i programa, izostaju medijski osvrti i podrobniji teorijski uvidi, a rijetko se govori i o problemima i potrebama ovog polja.

Rijetku priliku susreta i upoznavanja s regionalnom i međunarodnom suvremenom cirkuskom produkcijom omogućuje nam festival Cirkobalkana koji se ovog svibnja održava po šesti put. Festival je dio istoimene regionalne platforme za razvoj suvremenog cirkusa, a održava se u organizaciji Cirkusfere iz Beograda i Cirkorame iz Zagreba. Tim je povodom Abeceda nezavisne kulture emitirana 2. svibnja na Radio Studentu posvećena suvremenoj cirkuskoj umjetnosti.

O  počecima djelovanja u okviru neformalne skupine Nova loža lude mame Autonomnog kulturnog centra Attack!, a potom i razvoju ove umjetničke forme koji se temelji na inicijativi vaninstitucionalnih aktera, govorio je gost emisije Nikola Mijatović. Na problem nedostatka adekvatnog prostora za rad upozorila je plesačica suvremenog plesa, akrobatkinja, koreografkinja i pedagoginja Nikolina Komljenović, dok je Antonija Kuzmanić iz splitske izvedbene skupine ROOM 100 otvorila pitanje financijske podrške, koja unatoč zapaženim međunarodnim rezultatima, izostaje kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou. 

Unatoč poteškoćama s kojima se susreću organizacije suvremene cirkuske scene, ona se ipak širi i osnažuje, zahvaljujući entuzijazmu samih aktera, ali i beskrajnim mogućnostima koje nudi ova umjetnička forma, o kojima je govorila finska koreografkinja i performerica Ilona Jäntti čija je predstava To Every Cloud otvorila ovogodišnje izdanje festivala.

Abeceda nezavisne kulture je projekt bilježenja razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj koji od 2009. godine provode portal Kulturpunkt.hr i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Na Radio Studentu slušate istoimenu emisiju kojoj je cilj približiti aktivnosti dokumentiranja širem slušateljstvu te otvoriti problemska polja arhiviranja i historiziranja nezavisne scene.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 03.05.2018