ABC: Neki novi književnici | kulturpunkt

Audio

ABC: Neki novi književnici

Autor: Radio Student

O mlađoj generaciji pjesnika i spisatelja razgovaramo s Lanom Bojanić (90+), Darkom Šeparovićem (Tko čita?), Sunčicom Remenar (Proezlotta) te Monikom Herceg i Alenom Brlekom.

  • A
  • +
  • -

"Za pisanje nije potrebno ništa. Ništa što si ne bi mogao priuštiti bilo tko. Osim vremena. I nešto osnovnih informacija", zapisao je Marko Pogačar u jednoj od pripovjedaka zbirke Bez vrata, bez kucanja urednika Andree Milanko i Roberta Perišića, poput metakomentara same zbirke u kojoj se pojavljuje njegova priča. Zbirka objavljena 2012. godine predstavila je prozne tekstove najmlađih hrvatskih književnih autora, rođenih od 1980. na dalje, ali i detektirala razloge njihove nevidljivosti: raspršenost nove literarne "scene", decentriranost medija, nepostojanje generacijskog časopisa, te novi kritičarski naraštaj koji se "većinom stidi svoje mladosti, izbjegava generacijski rječnik i identifikaciju te se doima starijim nego što jest". 

Što je pet godina kasnije "scena" mlađih autora? Tko su oni i u kakvim uvjetima rade? Okupljaju li se i surađuju, postoje li prostori u kojima mogu čitati svoje radove, koliko im online okruženje pomaže u promociji, a koliko odmaže? Organiziraju li se sami ili postoji neka infrastruktura na nezavisnoj kulturnoj sceni, naslijeđena od prošlih generacija? Koliko im je važan do-it-yourself princip u književnosti i umjetnosti, a koliko natječaji i nagrade? Postoje li mediji koji prate njihov rad, postoje li mediji koje sami stvaraju? 

U Abecedi nezavisne kulture emitiranoj 5. travnja na Radio Studentu, Ema Pavlović ugostila je Darka Šeparovića, jednog od inicijatora Tko čita? - programa javnog čitanja autorica i autora rođenih od 1980. godine, Lanu Bojanić iz književne grupe 90+, skupine mladih pjesnika i prozaika rođenih u devedesetim godinama prošlog stoljeća, Sunčicu Remenar iz literarnog kružoka Proezlotta, pokrenutog u Infoshopu i knjižnici Pippilotta, a koji izdaje i svoj fanzin, te nagrađivane mlade pjesnike Alena Brleka i Moniku Herceg, koji su govorili o angažiranoj književnosti, ali i višegodišnjem smanjivanju potpore Goranovom proljeću.

Abeceda nezavisne kulture je projekt bilježenja razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj koji od 2009. godine provode portal Kulturpunkt.hr i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Tako već više od dvije godine na Radio Studentu slušate istoimenu emisiju kojoj je cilj približiti aktivnosti dokumentiranja širem slušateljstvu te otvoriti problemska polja arhiviranja i historiziranja nezavisne scene. U ponešto izmjenjenom obliku i s novom ekipom možete nas slušati svaku drugu srijedu, u 11.15 na 100,5. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 05.04.2017