ABC: Nelagoda izložbenog prostora | kulturpunkt

Audio

ABC: Nelagoda izložbenog prostora

Autor: Radio Student

Iva Bulat i Iva Ćurić govore o radu p_3, platforme za suradnju s mladim umjetnicima na projektima suvremene umjetnosti izvan galerijskih prostora.

Godine 2009. Željko Kipke je u svom kratkometražnom dokumentarnom filmu Nevidljive galerije oživio davno zaboravljeni i pomalo izgubljeni svijet zagrebačkih galerija koje su između sedamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća radikalizirale umjetničku klimu u Hrvatskoj. Osim institucionalnih prostora, Multimedijalnog centra odnosno Centra za film i Galerije suvremene umjetnosti, ostali su prostori bili nezavisni, često ilegalni, samoodrživi i alternativni, poput Salona Šira odnosno Studija G, Radne zajednice umjetnika Podroom, Prostora proširenih medija i Galerije AM u Martićevoj.

p_3 je platforma za suradnju s mladim umjetnicima na projektima suvremene umjetnosti. Osnovna im je djelatnost izlaganje umjetničkih radova u prostorima koji za to nisu namijenjeni, gdje su umjetnici pozvani istražiti zadani prostor i razvijati site-specific radove. Svaka izložba odvija se u novom prostoru, na različitim lokacijama čiji je zajednički motiv percepcija prostornih elemenata. Cilj je izlaganja pokazati site-specific radove, koji se inače promatraju u strogo kontroliranom prostoru galerije, u okruženju koje je za to neprikladno i ponekad čak ometajuće.

Platforma djeluje tri godine, a dosada je organizirala izlaganja u ponajviše bivšim obrtničkim, danas napuštenim prostorima u centru Zagreba. Posljednju je izložbu, onu Marije Knezić, Lidije Ferenčak i Ive Ćurić, predstavila 4. studenog u privatnom stanu u Ulici Pavla Hatza. O dosadašnjim projektima, važnosti prostora u kojem se odvija izložba te suvremenoj umjetnosti i umjetnicima Sunčana Doričić razgovarala je s Ivom Bulat i Ivom Ćurić. Emisiju Abeceda nezavisne kulture u eteru Radio Studenta 7. studenog realizirao je Ivan Kolar.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.11.2016