ABC: Osamnaest godina Močvare | kulturpunkt

Audio

ABC: Osamnaest godina Močvare

Autor: Radio Student

O povijesti i budućnosti kluba, historiziranju njihova rada te programima i publici, razgovaramo s Kornelom Šeperom, Sanjinom Hasanefendićem i Danijelom Badanjkom te Ninom Romić.

  • A
  • +
  • -

"Artikulacija društvenih antagonizama pa čak i političkih borbi izmješta se iz postojećih državnih aparata prema polju raznovrsnih kulturnih opcija. Kultura tako postaje samo još jedan od ideoloških oblika educiranja masa. Ako se vratimo na sami početak djelovanja Udruženja za razvoj kulture i otvaranje kluba Močvara (...) jasno ćemo vidjeti da se radi o kulturi koja nastaje kao reakcija na dominantne, ideološki uvjetovane i nacionalno obojene oblike kulture devedesetih godina. Kultura koju promoviraju URK i klub Močvara je kultura koja se bori za pravo Drugog. A kad se politički obzor početkom 2000. promijenio, klub Močvara ostaje i dalje aktivni proizvoditelj kulture koja prije svega okuplja supkulturne skupine mladih koji ne nalaze svoje mjesto u drugim kulturnim prostorima. Ovdje također ne možemo zaobići i stalni pregovarački angažman kluba s vladajućim gradskim strukturama oko opstanka i poboljšanja uvjeta rada, koji iako ne polazi iz ideoloških, nego infrastrukturnih i egzistencijalnih poriva, često ulaze u polje ideoloških sukobljavanja", zapisala je u tekstu naslovljenom Tri puta rođen Dea Vidović sada već davne 2010. godine. Naime, klub Močvara tri puta je proslavio svoje otvorenje. Prvo 16. travnja 1999. godine. Drugo, nepunu godinu kasnije, 24. ožujka, potom i treće, nakon godinu dana pauze, 21. svibnja 2009.

U svibnju 2017. klub Močvara slavi osamnaest godina djelovanja, a URK se zapisuje u povijest domaće nezavisne kulturne scene kao jedna od najdugovječnijih organizacija u tom polju. "Močvara je tih osamnaest formativnih godina svog života provela dosta aktivno: koncerti, slušaone, predstave, tribine, izložbe, promocije i ostala događanja kojih je bilo nekoliko tisuća, zabavljali su, ali i odgajali generacije posjetitelja. Gradske zidove uljepšavali su naši plakati prepoznati i nagrađivani od struke, knjige i stripovi tiskani u našoj produkciji osvajali su srce i umove svojih čitatelja, a naša glazbena izdanja širila su horizonte domaće diskografije. Močvara je uspjela istovremeno biti i "enfant terrible" domaće scene, iskreno progovarajući o neuralgično bolnim točkama domaće stvarnosti ne pristajući se uklopiti u standardne kalupe mediokriteta, i "štreber" čije žedno uho je uvijek usmjereno ka novim i inovativnom kulturnjacima kako iz lokalne sredine tako i iz cijelog svijeta. Nismo, kao neki drugi, pali pod trendovima dovođenja ziheraških programa "tribute" bendova svaki vikend, već smo pokušavali hodati po neoznačenim i opasnim terenima pa makar ponekad naletili na mine u obliku financijskih minusa", pisali su pak u najavi svibanjske višetjedne proslave današnji URK-ovci. 

Program proslave 18. rođendana Močvare, koji uključuje njene stalne programe poput Filmskih večeri, Kazališta u Močvari, Galerije Močvara, Začarane Močvare, Močvarnog laboratorija, ali mnogo toga drugog, poput bogatog glazbenog programa, trećih Trnjanskih kresova i Antifa Nighta, sajma ploča i knjiga, pretražite na poveznici. U slavljeničkom raspoloženju važno je napomenuti da URK uskoro izdaje knjigu koja će u svojih 400-tinjak stranica detaljno predstaviti djelovanje udruge i kluba kao inkubatora kroz koji je u 18 godina djelovanja prošlo na tisuće umjetnika i posjetitelja. Izniman doprinos njenoj realizaciji dao je i nedavno preminuli Ante Perković. Priprema knjige je u završnoj fazi, ali radi nemogućnosti pokrivanja troškova tiska uskoro pokreću crowdfunding kampanju.

O svim tim temama, povijesti i budućnosti kluba, dokumentiranju i arhiviranju njihova rada te programima i publici, u novom izdanju Abecede nezavisne kulture, emitiranoj 3. svibnja na Radio Studentu, Ema Pavlović razgovarala je s Kornelom Šeperom, Sanjinom Hasanefendićom i Danijelom Badanjakom te Ninom Romić.

Kornel Šeper, razmatrajući promijenjenu ulogu kluba u gradu Zagrebu 2010. godine, u kontekstu sasvim različitom od onoga kada su URK-ovci počinjali, istaknuo je: "Nekada smo gotovo jedini radili takve stvari. Danas je ponuda neusporedivo veća. Naša uloga je bila da otvaramo neke nove vidike, uvodimo nove scene, nove vrste glazbe. Ljude je prije sve zanimalo. Sada treba biti užasno oprezan. Dogodilo se neko zasićenje. Naša je uloga promijenjena, i dalje je bitna, ali ne više kao prije", dok URK-ovci 2017. godinu zaključuju sljedećim riječima: "I što sad kad smo punoljetni? Nastavit ćemo istim, neprokrčenim putem, ali s više odgovornosti za svoje djelovanje. Neki od osnivača i prvih posjetitelja Močvare, nekoć čupavi i šašavi studenti, danas su roditelji i djeca im ulaze ili su već debelo zašla u pubertetske godine te počinju i sama izlaziti. Program koji stvaramo izravno utječe na to u kakve će ljude mnogi od njih izrasti. Okružena političkom korumpiranošću, gospodarskom gramzivošću i ideološkom mržnjom te suočena s rapidnim odljevom mozgova u inozemstvo, Močvara ima odgovornost nastaviti raditi kvalitetan program te ostati jedna od rijetkih oaza zdravog razuma i dobrog ukusa".

Sretan ti 18. rođendan Močvaro!

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.05.2017