ABC: Penetracija u svakodnevicu | kulturpunkt

Audio

ABC: Penetracija u svakodnevicu

Autor: Radio Student

O petnaest godina Queer Zagreba i udruge Domino govori umjetnički direktor festivala Zvonimir Dobrović, a širenje područja njihove borbe komentiraju Agata Juniku i Ivana Slunjski.

Krajem travnja 2012. godine održan je deseti i posljednji Queer Zagreb. Prema objašnjenju organizatora, udruge Domino, smatrali su da je festivalski format dostigao svoj vrhunac te se transformirali u Queer Zagreb Sezonu - cjelogodišnji niz različitih događanja filmskog, izvedbenog, izdavačkog i clubbing programa. Ipak, od 22. do 27. svibnja Queer Zagreb će novim izdanjem festivala obilježiti 15. godinu queer umjetnosti u Hrvatskoj. Fokus ovogodišnjeg festivala postavljen je na žene i umjetnice sa svih strana svijeta te će odabranim programom naglasiti potrebu za jačom vidljivošću i jednakošću žena ne samo u svakodnevnom životu, već i u cjelokupnom umjetničkom sustavu. 

Queer Zagreb ovaj put ide korak dalje te u suradnji s News Barom predstavlja Hod za život, inovativno kazalište povodom 15. godišnjice homo kulture u Hrvatskoj. "Skrojena po uzoru na slične neo-konzervativne politizirane inicijative u svijetu, Hod za život društvena je igra koja kroči dobro utabanim drumovima metodama izvrtanja činjenica. Živimo u vremenu alternativnih činjenica, ako već ne alternativnih obitelji, i vrijeme je da umjetnička scena uhvati korak s vremenom i prohoda za život i prije života. Queer Zagreb radosno najavljuje da ovogodišnji program, uz Vlastu Delimar i Le Zbor, kao domaću predstavnicu u svom obljetničkom programu može ugostiti i Željku Markić i njezine hodače po živcima. Publika može očekivati labavu dramaturgiju i amatersku glumu, ali bez obzira na to umjetnički dojam će biti božanstven". Okupljanje je na uglu Ilice i Mesničke 20. svibnja u 11 sati.

U Abecedi nezavisne kulture emitiranoj na Radio Studentu 17. svibnja, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), umjetnički direktor festivala Zvonimir Dobrović predstavio je program ovogodišnjeg festivala, a razgovarali smo i o počecima festivala te današnjem stanju queera i ljudskih prava, "penetraciji" queer umjetnosti u institucije, međunarodnoj inačici festivala koji se već pet godina odvija na pozornicama američke kulturne metropole, New Yorka. O širenju područja djelovanja Queer festivala od svojih početaka 2003. u emisiji govori govori Agata Juniku, znanstvena novakinja i asistentica na Odsjeku za dramaturgiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a o specifičnosti plesa kao forme unutar queera govori kritičarka izvedbenih umjetnosti Ivana Slunjski.

Nadovezujući se na mogućnosti i prakse financiranja umjetnosti, kulture, aktivizma i edukacije danas u Hrvatskoj, Zvonimir Dobrović detaljnije je predstavio Fond za druge/Fund for Others, program koji je pokrenuo s partnerom, umjetnikom Brunom Isakovićem. Fond za druge oslanja se na potrebu uspostavljanja dodatnih modela potpore umjetničkim i aktivističkim projektima te kao inicijativa potiče građane na privatne donacije za realizaciju programa. Fond trenutno obuhvaća nekoliko projekata, poput Ljetne škole izvedbenih umjetnosti u suradnji s festivalom Zadar Snova, potpora umjetničkim i aktivističkim projektima u partnerstvu sa širokim krugom organizacija diljem Hrvatske, Nagrade građana i građanki Grada Zagreba Nada Dimić, kustoske i umjetničke rezidencije u Hrvatskoj i SAD-u, te formalne i neformalne edukacije aktivista i umjetnika. 

Abeceda nezavisne kulture je projekt bilježenja razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj koji od 2009. godine provode portal Kulturpunkt.hr i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Tako već više od dvije godine na Radio Studentu slušate istoimenu emisiju kojoj je cilj približiti aktivnosti dokumentiranja širem slušateljstvu te otvoriti problemska polja arhiviranja i historiziranja nezavisne scene. U ponešto izmjenjenom obliku i s novom ekipom možete nas slušati svaku drugu srijedu ujutro na 100,5. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 17.05.2017