ABC: Petrinja je centar svijeta | kulturpunkt

Audio

ABC: Petrinja je centar svijeta

Autorica: Sunčana Doričić

Tamara Jovičić iz udruge IKS govori o volontiranju, neformalnom obrazovanju, konceptu društvenog centra i mogućnostima za mlade u Petrinji te otporu civilnog društva.

Udrugu IKS iz Petrinje osnovala je 2003. godine skupina mladih entuzijasta koji su u posljeratnoj zajednici željeli pokrenuti pozitivne promjene. Udruga se bavi poticanjem građanskog aktivizma i volonterskog rada te je nedavno pokrenula portal volonteri.hr u sklopu projekta čiji su partneri Dom za starije i nemoćne osobe, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, udruga Pomoć starijim osobama, Dom za psihički bolesne odrasle osobe i Grad Petrinja. Projekt se provodi u suradnji sa srednjim školama u Petrinji, Glini, Topuskom i Hrvatskoj Kostajnici.

Osim volontiranja, udruga promiče ideje participativne demokracije, provodi programe neformalnog obrazovanja, posebno u domeni građanskog odgoja i obrazovanja, te pomaže integraciju socijalno osjetljivih i marginaliziranih skupina (dugotrajno nezaposlene osobe, mladi s manje mogućnosti, samohrane majke, nezaposlene žene, žene 45+, osobe s invaliditetom, pripadnici nacionalnih manjina i drugih socijalno osjetljivih skupina na marginama društva).

Sljedeći vikend, 7. svibnja, IKS organizira jednodnevni festival Ćilim for the Chillin' namijenjen mladima s ciljem podizanja pozitivne energije i okruženja za mlade u Petrinji, a ovogodišnje izdanja pod nazivom Socijala Edition iznijela je grupa mladih koja djeluje unutar udruge. U inicijativi sudjeluju i EVS volonteri, a sam festival je dio Erasmus+ projekta Community centre – A place for me te se odvija u prostoru jedinog petrinjskog društvenog centra pod nazivom Građanski centar.

U ovotjednoj Abecedi nezavisne kulture, emitiranoj 2. svibnja, Sunčana Doričić ugostila je Tamaru Jovičić, izvršnu direktoricu Udruge IKS. Osim spomenutih aktivnosti, razgovarale su o konceptu društvenog centra, mogućnostima za mlade u Petrinji te civilnom društvu koje se u nedavnim dnevno-političkim preslagivanjima našlo na udaru vlasti.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.05.2016