ABC: Pomaci u kontinuitetu | kulturpunkt

Audio

ABC: Pomaci u kontinuitetu

Autor: Radio Student

O GMK, galeriji koja se u trideset godina rada profilirala u jedno od najpropulzivnijih mjesta izvaninstitucionalne umjetnosti razgovarali smo s njenom voditeljicom Anom Kovačić.

  • A
  • +
  • -

Galerija Miroslav Kraljević jedno je od najdugovječnijih mjesta izvaninstitucionalne umjetnosti u Zagrebu, a smatra se i jednim od ključnih kotača razvoja suvremene umjetničke scene. Iako je od samih početaka rada 1986. godine Galerija svojim usmjerenjem i programskim aktivnostima bliska onim prostorima i inicijativama koje obično vežemo uz nezavisno kulturno polje, povijest njezina osnivanja ponešto je drugačija. Pokrenula ju je Udruga građana KUD-a INA s namjenom predstavljanja djela radnika, umjetnika-amatera, ali i renomiranih jugoslavenskih autora. No već od samih početaka, pod vodstvom Branka Franceschija, Galerija se okreće suvremenim umjetničkim tokovima, kako lokalnim tako i inozemnim, i postaje jedan od najpropulzivnijih galerijskih prostora u Zagrebu, a s nacionalnom naftnom kompanijom i danas je veže lokacija na kojoj se nalazi.

Pored otvorenosti mladim umjetnicima, novim medijima i formatima te sklonosti eksperimentu, dugogodišnje Franceshijevo upravljanje obilježilo je umrežavanje s internacionalnom scenom i rezidencijalni program koji su bili od velikog značaja za čitavu lokalnu scenu. Galerija je do danas doživjela dvije smjene generacija, od kojih je svaka svojom vizijom dala novo lice, ili riječima Marka Goluba, novi identitet unutar jednog identiteta koji danas prepoznajemo pod nazivom GMK.

O razvojnom putu GMK od amaterizma do nezavisnog prostora suvremene umjetnosti u emisiji Abeceda nezavisne kulture emitiranoj 23. svibnja na Radio Studentu razgovarali smo s njegovom aktualnom voditeljicom Anom Kovačić, koja je dužnost u suradnji s Leom Vene preuzela 2012. godine. Na početke rada Galerije osvrnuo se Branko Franceschi, dok su Elvis Krstulović iz Fokus Grupe i kustos Marko Golub osvrnuli na značaj GMK za lokalnu nezavisnu scenu i izvaninstitucionalno umjetničko polje. Urednice emisije Dunja Kučinac i Ivana Pejić s gošćom su razgovarale o novim pomacima u programskim aktivnostima, izlasku iz samog prostora galerije, ali i pokušajima umjetničkog promišljanja njene prvotne ideje i konteksta u kojem je nastala. 

Abeceda nezavisne kulture je projekt bilježenja razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj koji od 2009. godine provode portal Kulturpunkt.hr i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Na Radio Studentu slušate istoimenu emisiju kojoj je cilj približiti aktivnosti dokumentiranja širem slušateljstvu te otvoriti problemska polja arhiviranja i historiziranja nezavisne scene.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 25.05.2018