ABC: Pretvaranje privatnog u javni prostor | kulturpunkt

Audio

ABC: Pretvaranje privatnog u javni prostor

Autor: Radio Student

lorgennale, projekt koji je pokrenuo Jean-Lorin Sterian, doveo je umjetničke eksperimente u zagrebačke domove, pretvarajući dnevne i spavaće sobe u pozornice.

Između 8. i 18. prosinca stanovnici Zagreba mogli su prisustvovati umjetničkim događanjima u različitim stanovima diljem grada. lorgennale je projekt koji je pokrenuo Jean-Lorin Sterian, umjetnik koji je boravio u Zagrebu u sklopu programa razmjene umjetnika Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade POGON i Akademie Schloss Solitude. U emisiji Abeceda nezavisne kulture, emitiranoj na Radio Studentu 12. prosinca, Ema Pavlović je ugostila Jean-Lorina Steriana te Maju Gujinović, POGON-ovu suradnicu za komunikaciju.

Jean-Lorin Sterian istraživač je, pisac, umjetnik i performer rođen 1975. u rumunjskom gradu Constanta. Diplomirao je novinarstvo i antropologiju te smjer "Društvo, multimedija, spektakl" na Sveučilištu u Bukureštu, a trenutno je na doktorskom studiju nečega što je sam skovao kao "homemade" kultura. Godine 2008. pokrenuo je lorgean theatre, prvo kazalište u dnevnom boravku u Rumunjskoj, a od 2014. vodi HomeFest, umjetnički festival koji se održava samo u privatnim kućama i stanovima. Dugi je niz godina radio kao novinar za lifestyle časopise, objavio je niz knjiga fikcije te jednu publicističku. U sklopu lorgennalea u Zagrebu izveo je performans Strip-tease (2013) s Alice Pons.

lorgennale predlaže unutarnju revitalizaciju kroz umjetnička događanja i dovodi umjetničke eksperimente u domove, pretvarajući dnevne i spavaće sobe u pozornice, nudeći ljudima dobru priliku za susrete u prijateljskoj atmosferi. Gledatelji su imali priliku doživjeti jedinstveno kulturno iskustvo u svojim zgradama ili u neposrednom susjedstvu. Umjesto kupovine ulaznica, od publike se tražilo da donese predmet koji povezuju s temom doma, a ti će predmeti postati dio izložbe koja će se organizirati nakon što se lorgenalle održi u nekoliko gradova. Pilot izdanje lorgennalea održava se Zagrebu, a sljedeće je planirano za svibanj 2017. u Stuttgartu. U programu u Zagrebu sudjelovali su i Mila Pavićević, Anthoni Rayzhekov i Katharina Köller, Sonja Pregrad i Silvia Marchig.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 21.12.2016