ABC: Punk poduzetnici | kulturpunkt

Audio

ABC: Punk poduzetnici

Autor: Radio Student

Povodom crowdfunding kampanje za tiskanje knjige o 15 godina čakovečkog ACT-a razgovaramo s Igorom Roginekom i Robertom Posavecom.

"U siječnju 2003. godine u Čakovcu je grupa mladih alternativaca osnovala udrugu besmislenog imena, Akciju za civilnu transparentnost - ACT. Jedna od najaktivnijih organizacija civilnog društva u sjeverozapadnoj Hrvatskoj kasnije mijenja ime u Autonomni centar - ACT, a u kolovozu 2016. godine pripaja se ACT Grupi. Kroz gotovo 15 godina djelovanja, ACT Grupa je (su)osnovala 12 organizacija civilnog društva i društvenih poduzeća, 7 regionalnih i nacionalnih (prvenstveno zagovaračkih) mreža te inicirala i pomagala u razvoju više stotina neprofitnih organizacija. Provedeno je više od 140 projekata s više od 450 partnerskih organizacija. Ukupan broj direktnih korisnika ACT Grupe prelazi 74 000. U 2013. godini ACT Grupa kao prva hrvatska organizacija započela je s mjerenjem društvenog utjecaja svog djelovanja, te od tada redovito objavljuje Izvještaje o društvenom utjecaju". 

Ukratko, to je opis razvoja i djelovanja jedne od najaktivnijih organizacija civilnog društva, ne samo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, koji se nalazi na stranici crowdfunding platforme na kojoj je kampanja za izdavanje knjige o ACT Grupi i njezinih 15 godina djelovanja. Kao što kažu ACT-ovci, knjiga neće biti samo dokument vremena i spomenar jedne od 55 000 udruga u Hrvatskoj, već i svojevrsni priručnik za razvoj organizacija civilnoga društva, razvoj društvenopoduzetničkih pothvata, priručnik za aktiviranje i djelovanje u lokalnoj zajednici, uspješne zagovaračke modele i drugo.

O povijesti ACT-a, prostorima društvenog utjecaja i samoj kampanji, u emisiji Abeceda nezavisne kulture, Ema Pavlović i Tia Špero razgovarale su s Igorom Roginekom, voditeljem marketinga ACT Grupe, i Robertom Posavecom, autorom knjige Punk poduzetnici. Kampanja traje još dva tjedna, a zašto biste ju trebali podržati saznajte slušajući emisiju emitiranu 22. studenog na Radio Studentu

Abeceda nezavisne kulture je projekt bilježenja razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj koji od 2009. godine provode Kulturpunkt.hr i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Tako već više od dvije godine na Radio Studentu slušate emisiju kojoj je cilj približiti aktivnosti dokumentiranja širem slušateljstvu te otvoriti problemska polja arhiviranja i historiziranja nezavisne scene. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 22.11.2017