ABC: Spolni odgoj omladine | kulturpunkt

Audio

ABC: Spolni odgoj omladine

Autorica: Sunčana Doričić

Izložba Gorana Martina Štimca kritički predstavlja četiri mainstream časopisa koji su, svaki u svom vremenu i prostoru, kulturološki ili dizajnerski pomicali granice.

U Galeriji HDD u tijeku je izložba XXXX – Četiri časopisa koja se ne srame autora Gorana Martina Štimca. Izložba kritički predstavlja četiri mainstream časopisa koji su, svaki u svom vremenu i prostoru, kulturološki ili dizajnerski pomicali granice. Premda su odabrani časopisi pokrivali vrlo širok raspon društvenih tema, fokus ove izložbe je na jednom njihovom zajedničkom aspektu – temi seksualnosti. 

Obrađeni su časopisi iz različitih razdoblja i društvenopolitičkih konteksta: njemački Twen s kraja 1960-ih (uzet kao spominjani uzor dobrog oblikovanja koji je utjecao i na domaće dizajnere) te domaći časopisi Paradoks (humoristično-satirički mjesečnik s kraja 60-ih), Start (od sredine 70-ih do sredine 80-ih) i Playboy (od kraja 90-ih do danas).

Putem izložaka te popratnih tekstova i dokumentacije izložba prikazuje kako je seksualna ikonografija ušla među omladinsku i mainstream populaciju, kako se o njoj govorilo, kako su časopisi preuzeli funkciju spolnog obrazovanja publike, kako su se razbijali tabui, kako danas čitamo njihovu neizbježnu eksploatacijsku dimenziju i koliko su je sami kritički propitivali, koje su stereotipe podržavali ili razbijali te kakve su bile reakcije i otpori javnosti.

Seksualne slobode još uvijek se propituju, a žensko tijelo doživljava se kao objekt. Takvo stanje lako je povezati i s aktualnim udarom na ženska prava, osobito ona koja se tiču reprodukcije i prava na izbor, složio se Štimac koji je sa Sunčanom Doričić razgovarao u novom izdanju Abecede nezavisne kulture, emitiranoj 16. svibnja na Radio Studentu. U razgovoru su se dotakli i seksualnog odgoja omladine danas - uloge obrazovnog sustava i medija, te važnosti arhiviranja kulture. Izložba u Galeriji HDD otvorena je do 27. svibnja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 16.05.2016