ABC: Stari medij za nove ideje | kulturpunkt

Audio

ABC: Stari medij za nove ideje

Autor: Radio Student

S Dejanom Dragosavcem Rutom razgovarali smo o političnosti i angažiranosti dizajna časopisa, ali i o statusu tiskanih medija u kulturi i njihovoj budućnosti.

  • A
  • +
  • -

U vrijeme kad se glavnina medijskog sadržaja preselila na internet, a javne potpore za tiskane časopise u kulturi, posebno one opozicijske, drastično smanjuju, šanse za njihov opstanak gotovo su nikakve. Pisali smo o proceduralnom cinizmu Ministarstva kulture zahvaljujući kojem su ove godine bez potpore ostali neki od najdugovječnijih časopisa koji su predstavaljali važne prostore medijske otvorenosti, a udruženi s kulturno-umjetničkim praksama izvaninstitucionalne kulture bili oaze suvremenog i drugačijeg pogleda na stvarnost.

Radi se mahom o časopisima pokrenutima devedesetih godina, u vrijeme kada se u jednoznačnom kulturnom okruženju obilježenom nacionalizmom i neokonzervativizmom javljaju pojedinci i skupine koji donose nove i drugačije tendencije u hrvatski kulturni krajolik. Uz Arkzin koji se javlja kao fanzin Antiratne kampanje i otvoreno kritizira aktualnu politiku, pojavljuju se i drugi časopisi koji se bave izvaninsitucionalnom kulturom, prate umjetničke i teorijske tokove na međunarodnoj, ali i domaćoj sceni koja se polako počinje buditi. Osim što su bili kritička opozicija tadašnjem kulturnom i političkom mainstreamu, njihovo djelovanje predstavlja i začetak organizacija nezavisne kulture i civilnog društva koji danas potiču tradicionalne institucije na veće otvaranje prema inovativnijim i egalitarnijim praksama. 

Neizostavan partner nezavisnoj kulturi bio je i ostao dizajn, čiju vezu Maroje Mrduljaš tumači "kroz nastojanje da se oba polja međusobno podupiru i uzajamno potvrđuju upravo kroz zajednički poziv za društvenim napretkom". Stoga smo se u emisiji Abeceda nezavisne kulture emitiranoj na 18. travnja na Radio Studentu bavili časopisima i njihovim dizajnom. Dunja Kučinac ugostila je Deajna Dragosavca Rutu, najprisutnijeg dizajnera na nezavisnoj kulturnoj sceni, s kojim je razgovarala o političnosti i angažiranosti dizajna, ali i o statusu tiskanih medija u kulturi općenito. Važan dio njegovog opusa pripada upravo časopisima, kojima je prije dvije godine u HDD-u u sklopu programske linije Studije slučajeva posvećena i izložba Čitaj dizajn: magazini i časopisi 90ih i 2000ih. Uz Dejana Kršića obilježio je vizualni identitet Arkzina, koji se 2013. godine vratio na kioske u one off varijanti, kao poslistak Le Monde Diplomatiqea, Zareza i Novosti, u sklopu šireg projekta njegove aktualizacije i revalorizacije. Iste je godine organizirana izložba Izgledi arkzina i digitalizirani su svi brojevi, koji su dostupni online ili u arhivu Centra za dokumentiranje nezavisne kulture u Booksi. 

U emisiji smo čuli i Gorana Sergeja Pristaša, jednog od pokretača časopisa Frakcija posvećenom izvedbenim umjetnostima  koji nam je rekao nešto više o stanju u kulturnom polju devedesetih, dok se urednica Libre Libere Ivana Rogar osvrnula na uvjete u kojima časopisi danas rade te kako iz sadašnje perspektive izgleda njihova budućnost.

Abeceda nezavisne kulture je projekt bilježenja razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj koji od 2009. godine provode portal Kulturpunkt.hr i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Na Radio Studentu slušate istoimenu emisiju kojoj je cilj približiti aktivnosti dokumentiranja širem slušateljstvu te otvoriti problemska polja arhiviranja i historiziranja nezavisne scene.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 20.04.2018