ABC: Stari prostori kulture, novi modeli upravljanja | kulturpunkt

Audio

ABC: Stari prostori kulture, novi modeli upravljanja

Autor: Radio Student

S Mirelom Travar, predsjednicom SU Operacija Grad, razgovarali smo o mogućnostima uređenja odnosa između Grada i korisnika Medike te primjerima civilno-javnih partnerstava.

  • A
  • +
  • -

Korisnici prostora Medike krajem travnja zaprimili su iz Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba zahtjev da do 16. svibnja isprazne prostor od osoba i stvari te ga vrate u posjed Grada Zagreba. Razlog: inspekcija zaštite od požara Inspektorata pri Ministarstvu unutarnjih poslova donijela je rješenje kojim Grad Zagreb mora spriječiti korištenje građevina i ulazak korisnika na adresi Pierottijeva 11 dok se ne otklone utvrđeni nedostaci. Grad Zagreb navodi da se prostorije koriste bez uporabne dozvole te bez valjane pravne osnove odnosno potpisanog ugovora s Gradom.

Korisnici Medike pokreću peticiju, organiziraju konferenciju za medije, cijela stvar zadobiva veliki publicitet i odjednom iz Grada dolazi pomirljivi odgovor da je održan sastanak u gradskoj upravi te da je dogovorena etapna sanacija prostora kako ga korisnici ne bi morali napuštati. I ovdje se, naizgled, alarm za uzbunu gasi i čeka se drugi krug lokalnih izbora, kada će korisnici Medike saznati s kim će dalje pregovarati oko ovog važnog prostornog resursa. 

U eteru Radio Studenta 31. svibnja bila je Mirela Travar, predsjednica Saveza udruga Operacija Grad. Savez je osnovan na inicijativu zagrebačkih organizacija koje su početkom 2005. godine zajednički pokrenule javnu raspravu i zagovaračku kampanju za unapređenje položaja nezavisne kulture i mladih u gradu Zagrebu. To su bile Savez udruga Klubtura, Mreža mladih Hrvatske, organizacije okupljene oko suradničke platforme Zagreb – Kulturni kapital Evrope 3000 te zagrebački neprofitni klubovi za kulturu i mlade MaMa, Močvara i Attack!. Savez trenutno broji 33 članice.

S Mirelom Travar razgovarali smo procesu koji je u Medici trajao od zaprimanja zahtjeva za pražnjenjem prostora do današnjeg dana, nakon isteka roka. Na konferenciji za medije koju je zajednica udruga i pojedinaca korisnika prostora Medike održala 12. svibnja, istaknuto je nekoliko zahtjeva, među kojima su potpisani ugovor o sanaciji prostora i mogućnost njegove prenamjene. Možda najvažniji onaj je o potrebi konačnog uređenja odnosa između Grada i korisnika prostora. O svemu smo tome, ali i pogrešnim koracima Grada Zagreba, razgovarali s Travar koja je istaknula činjenicu da je Medika već etablirani kulturni centar, mjesto aktivne participacije građana, prostor otvoren novim inicijativama i podložan stalnim mijenama, prema kulturnim i društvenim potrebama grada. 

Ove se godine obilježava i deset godina otkad prostor počinje naseljavati i koristiti sve veći broj ljudi i kolektiva. Trenutno ga koristi dvadesetak organizacija i šezdesetak umjetnika. O svakodnevici u Mediki, doživljaju prostora njegovih korisnika, načinu na koji Medika funkcionira te tko ju sve koristi govorili su umjetnik Miron Milić te Nikola Mijatović iz Cirkorame. Podsjetimo, u AKC Medika djeluje, među ostalim, Dvorana za izvedbene umjetnosti, Klub Attack, Galerija Siva, Chakka’s Room, Infoshop Pippilotta, Hacklab01, Filmski studio Medika, Radio Attack, prostorije za vježbanje bendova, mala sportska dvorana, Pride House te udruge i grupe poput Autonomnog kulturnog centra, Triko cirkus teatar, Cirkorama, Otompotom, Zagreb Pride.

Mirela Travar u svom je desetogodišnjem aktivističko-civilnodruštvenom stažu obavljala i funkcije glavne tajnice Mreže mladih Hrvatske, voditeljice programa Saveza udruga Klubtura i koordinatorice Kooperative, regionalne mreže organizacija u nezavisnoj kulturi. Posljednjih deset godina Travar radi i kao trenerica i facilitatorica u području nezavisne kulture, javnih politika i zagovaranja, mladih i ljudskih prava, te je surađivala s mnogim organizacijama i inicijativama u Republici Hrvatskoj koje se zalažu za osnivanje društveno-kulturnih centara. Osim toga, bila je članica Savjeta za razvoj civilnog društva u posljednjem sazivu, i to onom kada su sredstva za razvoj civilnog društva u vrijeme Karamarko-Hasanbegovićeve vlade drastično srezana. 

Mediku i događanja oko nje možemo smatrati svojevrsnim simptomom stanja prostora u Gradu Zagrebu za nezavisnu kulturu i mlade, ali i šire, te smo u tom kontekstu razgovarali s Mirelom Travar o specifičnostima Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade – POGON kojim suupravlja Savez udruga Operacija Grad s Gradom Zagrebom, drugim primjerima sličnih procesa u Hrvatskoj, dijalogu i suradnji s lokalnom upravom, te smo u ovim nesigurnim vremenima za održivost i razvoj civilnog društva općenito i nezavisne kulture specifično, poželjeli podvući crtu pod zagovaračke aktivnosti brojnih udruga, inicijativa i pojedinaca oko zagovaranja razvoja novih modela društveno-kulturnih centara.

Abeceda nezavisne kulture je projekt bilježenja razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj koji od 2009. godine provode portal Kulturpunkt.hr i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Tako već više od dvije godine na Radio Studentu slušate istoimenu emisiju kojoj je cilj približiti aktivnosti dokumentiranja širem slušateljstvu te otvoriti problemska polja arhiviranja i historiziranja nezavisne scene. U ponešto izmjenjenom obliku i s novom ekipom možete nas slušati svaku drugu srijedu ujutro na 100,5. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 31.05.2017