ABC: Stvaranje prostora slobode | kulturpunkt

Audio

ABC: Stvaranje prostora slobode

Autor: Radio Student

S Damirom Batarelom razgovarali smo o skvotiranju, povijesti skvoterskog pokreta te aktivnim skvotovima u Zagrebu i šire.

 

Skvotiranje ima dugu povijest u kojem se podjednako pojavljuje i kao individualna strategija traženja zaklona, kolektivni eksperiment zajedničkog življenja, ali i kao dio šire borbe za zajedničke prostore u sve više gentrificiranim gradovima. Kao taktiku su ga koristile i neke domaće organizacije civilnog društva i nezavisne kulture u njihovim zagovaračkim naporima za unapređenje prostorne infrastrukture za nezavisnu scenu, od kojih su neki s vremenom dobili i status društveno-kulturnih centara (DC Rojc, Dom mladih u Splitu).

Kao primjer inovativnog modela iskorištavanja napuštenih prostora za poboljšanje položaja nezavisne kulture i mladih, 2005. godine u prostoru napuštene tvornice Badel u organizaciji Saveza udruga Operacija Grad održan je desetodnevni festival koji je okupio većinu zagrebačke i hrvatske civilne i umjetničke scene. Ta se manifestacija iz današnje perspektive doživljava kao presudan moment njezina okupljanja, te putokaz za slične projekte koji su poslije uslijedili u drugim gradovima diljem Hrvatske.

U emisiji Abeceda nezavisne kulture emitiranoj 3. listopada na Radio Studentu s Damirom Batarelom razgovarali smo o povijesti skvoterskog pokreta te aktivnim skvotovima u Zagrebu i nešto šire. Marko Strpić podsjetio nas je na prve pokušaje organiziranog političkog skvotiranja u Zagrebu te inicijativama i organizacijama koje su iz tog iskustva proizašle, o kojima možete čitati i ovdje. Članica trenutno najmlađeg zagrebačkog skvota BEK upoznala nas je s idejama koje stoje iza njegova pokretanja te s programima kojima se odmiču od "tipičnih" sadržaja za skvotove, dosad uglavnom usko vezanima uz punk subkulturu. Sredinom rujna članovi i članice BEKa pokrenuli su crowdfunding kampanju za obnovu i opremanje društvenog centra, koja će im omogućiti daljnje zadržavanje autonomne pozicije.

Abeceda nezavisne kulture je projekt bilježenja razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj koji od 2009. godine provode portal Kulturpunkt.hr i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Na Radio Studentu slušate istoimenu emisiju kojoj je cilj približiti aktivnosti dokumentiranja širem slušateljstvu te otvoriti problemska polja arhiviranja i historiziranja nezavisne scene.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 04.10.2018