ABC: Stvaranje prostora za književnost | kulturpunkt

Audio

ABC: Stvaranje prostora za književnost

Autor: Radio Student

O nezavisnoj kulturnoj sceni za mlade književnike, kritičare i organizatore govore Luka Ostojić, Tihomir Dunđerović, Luiza Bouharaoua, Koraljka Alavanja i Kruno Lokotar.

  • A
  • +
  • -

U protekloj emisiji Abecede nezavisne kulture gostovali su predstavnici mlade književne scene, koji su govorili o svom pisanju, samoorganiziranju kroz različite književne grupe (90+, Tko čita?, Proezlotta), organizaciji književnih večeri, objavljivanju, promociji i kreiranju prostora za svoj rad. Darko Šeparović je tom prilikom naglasio da scena mladih književnika i književnica ne može postojati bez infrastrukture - izdavača i urednika, časopisa i novina, javnih čitanja i nastupa - bez nje, projekti su prepušteni isključivo entuzijazmu i s vremenom gube kvalitetu. 

Kakva je situacija na nezavisnoj kulturnoj sceni po pitanju infrastrukture za književnost, s obzirom da upravo ona često stvara prostor i uključuje mlade književnike, kritičare, moderatore i organizatore? Koje su to udruge, prostori i programi koji generiraju ili omogućuju generiranje nove, mlade ili alternativne književne scene te kako se književnosti pristupa u kontekstu nezavisne kulturne scene, za razliku od institucija, profitnih medija i komercijalnih prostora?

U Abecedi emitiranoj 19. travnja na Radio Studentu, Ema Pavlović ugostila je Luku Ostojića, urednika portala za književnu kritiku booksa.hr, te Dunju Kučinac, voditeljicu Centra za dokumentiranje nezavisne kulture. U emisiji su gostovali Tihomir Dunđerović, koji je predstavio osječku manifestaciju Živa dosada, Luiza Bouharaoua iz udruge Skribonauti, koja je govorila o projektu Pisce u zatvore! i važnosti čitanja za razumijevanje književnosti, Koraljka Alavanja, predsjednica udruge Punktum koja vodi zadarsku Knjigozemsku, a koja je govorila o važnosti prostora za književnu scenu, te izdavač i organizator Kruno Lokotar, koji je govorio o književnom festivalu KaLibar BestiVal te šibenskom festivalu Fališ.

Gosti u studiju i komentatori sa scene govorili su o važnosti potpora i javnih natječaja, književnim manifestacijama, zastupljenosti udruga s nezavisne kulturne scene, kafićima koji sve više organiziraju ili ugošćuju književne programe, specifičnosti nezavisnih prostora, mogućnostima podjele na institucije i nezavisne, "komercijalne" i nekomercijalne projekte u polju književnosti, suradnjama između institucija poput gradskih knjižnica i škola, izdavača, velikih festivala i organizacija civilnog društva koje se bave književnošću, povezanosti književnosti i društvene kritike, posjećenosti programa i festivala, publici i programskoj usmjerenosti.

Abeceda nezavisne kulture je projekt bilježenja razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj koji od 2009. godine provode portal Kulturpunkt.hr i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Tako već više od dvije godine na Radio Studentu slušate istoimenu emisiju kojoj je cilj približiti aktivnosti dokumentiranja širem slušateljstvu te otvoriti problemska polja arhiviranja i historiziranja nezavisne scene. U ponešto izmjenjenom obliku i s novom ekipom možete nas slušati svaku drugu srijedu, u 11.15 na 100,5. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 19.04.2017