ABC: Sve je to punk! | kulturpunkt

Audio

ABC: Sve je to punk!

Autor: Radio Student

Na tribini Mi gradimo medije, mediji grade nas govorilo se o sjecištima mlade nezavisne glazbene scene i fanzinske (sub)kulture.

 

Uz otvorenje izložbe Retrovizor: fanzini u Hrvatskoj, na zagrebačkom Filozofskom fakultetu 22. listopada održana je i tribina Mi gradimo medije, mediji grade nas: fanzini nekad i sad na kojoj se govorilo o razvojnom putu fanzina od specifičnog medija usko vezanog za punk scenu devedesetih do današnjih webzineova otvorenih najrazličitijim tipovima sadržaja. 

Sama izložba nastala je u sklopu projekta Aktivni arhivi za aktivno znanje u kojem su studenti/ce informacijskih znanosti i drugi/e volonteri/ke Centra za dokumentiranje nezavisne kulture imali priliku upoznati se s arhivima organizacija civilnog društva u Zagrebu. Novostečena znanja pretočili su u formu fanzina, čiji je povijesni razvoj u uvodu tribine predstavila studentica muzeologije Rea Drvar. O vizualnom oblikovanju fanzina nekada i danas na govorio je dizajner i pisac Bojan Krištofić dok je najnoviji webzine u izdanju Lakih nota predstavila urednica i autorica Barbara Gregov

Razgovor o sličnostima i razlikama između današnjih webzinea, primarno posvećenih elektronskoj muzici i feminističkim/queer temama i nekadašnje D-I-Y produkcije neraskidivo vezane uz punk pokret, ukazao je na vezu koja se očituje u potrebi za prisvajanjem prostora slobode govora, za politiziranjem osobnog iskustva i razmjenom informacija, pod vlastitim uvjetima i mimo službenih kanala.

Izvještaj s tribine koncipirale su Dunja Kučinac i Ivana Pejić. Emisiju Abeceda nezavisne kulture emitiranu 24. listopada na Radio Studentu vodila je Tia Špero, a realizirao Filip Talijić.

Abeceda nezavisne kulture je projekt bilježenja razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj koji od 2009. godine provode portal Kulturpunkt.hr i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Na Radio Studentu slušate istoimenu emisiju kojoj je cilj približiti aktivnosti dokumentiranja širem slušateljstvu te otvoriti problemska polja arhiviranja i historiziranja nezavisne scene.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 25.10.2018