ABC: To trebamo, to i radimo! | kulturpunkt

Audio

ABC: To trebamo, to i radimo!

Autor: Radio Student

O povijest, razvoju i ulozi Pogona kao značajnog generatora i centra nezavisne kulturne scene razgovarali smo s Marijanom Rimanić, uz komentar Ene Hodžić i Davora Miškovića.

Centri kulture u ideji su svojevrsna čvorišta, mjesta višenamjenskih aktivnosti u kojima se stvara sinergija različitih kulturnih i umjetničkih formata. Za razliku od klasičnih kulturnih institucija koje zadovoljavaju potrebe građana u određenom području umjetničkog djelovanja, centri predstavljaju sjecišta raznovrsnih kulturnih praksi, otvorenih dinamičnijem razvoju upravo zato što nemaju fiksirano područje djelovanja. Povijest razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj od početka 2000-ih usko je vezana uz zalaganje za otvaranje takvih prostora koji bi odgovorili na potrebe nezavisne umjetničke proizvodnje koja se nalazi na marginama ili izvan polja institucionalne kulture. U Zagrebu se u to vrijeme formira koalicija udruga koja kroz niz javnih i zagovaračkih akcija artikulira problem nedostatka infrastrukturne podrške za djelovanje nezavisnih aktera, koji gradsku kulturnu sliku obogaćuju brojnim inovativnim umjetničkim programima i pozicioniraju na kulturnu mapu Europe.

Kako je od desetodnevnog festivala u kompleksu Badel-Gorica i skvotiranja prostora bivše tvornice Jedinstvo došlo do trenutka kada Savez udruga Operacija Grad i Grad Zagreb zajednički osnivaju Pogon kao prvu i jedinu instituciju javno-civilnog partnerstva u Hrvatskoj u emisiji Abeceda nezavisne kulture ispričala je Marijana Rimanić. Razgovarali smo o značaju takvog upravljačkog modela kako za sam Pogon tako i za čitavu nezavisnu kulturnu i civilno-društvenu scenu u Zagrebu, ali i šire. Važnost institucionalne inovacije kojom Pogon trasira put novim modelima upravljanja prostorom i razvoju novog tipa institucija u svojem komentaru istaknuo je i Davor Mišković iz riječke neprofitne organizacije Drugo more. Među brojnim organizacijama koje Pogon redovito koriste za svoj rad, a posredno njime upravljaju, oblikuju ga i prilagođavaju svojim potrebama je i Kontejner - Biro suvremene umjetničke prakse. Ena Hodžić pojasnila je na koji je način Pogon formativan ne samo za razvoj projekata pojedinih organizacija već i za njihovo umrežavanje i osnaživanje. 

Neposredan povod za osvrt na povijest, razvoj i ulogu Pogona u posljednjih deset godina najavljeni je projekt rekonstrukcije tvornice Jedinstvo koji bi Pogon Jedinstvo trebao pretvoriti u suvremeni multifunkcionalni društveno-kulturni centar. Time bi grad Zagreb dobio najsuvremeniji novi javni prostor za kulturu i mlade, a kreativno korištenje industrijskog objekta doprinosi i revitalizaciji gradske četvrti Trnje te područja uz Savu. Pogon već sad organizira programe usmjerne svojoj neposrednoj okolini i namijenjene zajednici, a više o njima poslušajte u emisiji emitiranoj 21. ožujka na Radio Studentu koju su uredile i vodile Dunja Kučinac i Ivana Pejić.

Abeceda nezavisne kulture je projekt bilježenja razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj koji od 2009. godine provode portal Kulturpunkt.hr i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Na Radio Studentu slušate istoimenu emisiju kojoj je cilj približiti aktivnosti dokumentiranja širem slušateljstvu te otvoriti problemska polja arhiviranja i historiziranja nezavisne scene.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 22.03.2018