ABC: Umjetnost u arhive, arhivi javnosti | kulturpunkt

Audio

ABC: Umjetnost u arhive, arhivi javnosti

Autor: Radio Student

Na tribini u Centru za dokumentiranje nezavisne kulture bilo je riječi o zbirkama video umjetnosti u institucijama i nezavisnim arhivima te dostupnosti tih zbirki široj javnosti.

  • A
  • +
  • -

Archive as Practice projekt je posvećen istraživanju nezavisne kulture i suvremene umjetničke produkcije u regiji. Svojevrstan je nastavak projekta Abeceda nezavisne kulture temeljem kojeg je nastala i istoimena emisija na Radio Studentu, već dvije godine u eteru, ponedjeljkom u jutarnjem terminu. Archive as Practice projekt je organizacija SEEcult.org iz Beograda, SCCA iz Ljubljane, Kulturtreger (Booksa) i Kurziv (Kulturpunkt) iz Zagreba te Qendra Multimedia iz Prištine, a podržala ga je Kooperativa - regionalna platforma za kulturu. U svom završetku projekt je predstavljen serijom javnih razgovora o perspektivama arhiviranja video umjetnosti, uzimajući u obzir specifičnosti svake sredine i potrebu razmjene znanja i iskustava.

Prvi u seriji razgovora, održan 28. studenog u Prištini, moderirao je Jeton Neziraj iz Qendra Multimedije, a sudjelovali su direktor filmske kuće Kosovafilmi Gani Mehmetaj, Ajete Zogaj iz Narodne biblioteke Kosova, Dunja Kučinac iz Centra za dokumentiranje nezavisne kulture u Zagrebu te Vesna Milosavljević iz SEEcult.org. U beogradskoj galeriji Remont 30. studenog, razgovor koji je moderirala Vesna Milosavljević, ugostio je Luku Polutnika iz Centra za suvremenu umjetnost SCCA-Ljubljana i njihov arhiv video umjetnosti DIVA Station, te beogradske umjetnike Isidoru Ilić iz umjetničkog dua Doplgenger i Zorana Popovića, jednog od ključnih aktera nove umjetničke prakse u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji.

Posljednji u nizu razgovora održao se 2. prosinca u književnom klubu Booksa, ujedno i središtu Centra za dokumentiranje nezavisne kulture, a o arhivu kao praksi govorili su voditeljica izdavačke djelatnosti Hrvatskog filmskog saveza Diana Nenadić, multimedijalni umjetnik Igor Grubić, Gani Mehmetaj, Luka Polutnik i Isidora Ilić. Tema video umjetnosti, kao specifičnog vida suvremene umjetnosti, otvorila je pitanje mogućnosti i uvjeta njenog arhiviranja, te dostupnosti široj publici. Na tribini se govorilo o zbirkama video umjetnosti u specijaliziranim institucijama i nezavisnim arhivima, njihovom stanju i zaštiti, modelima suradnje umjetnika i institucija te organizacija civilnog društva i institucija, dostupnosti video zbirki za daljnja istraživanja, načinima na koje umjetnici čuvaju vlastite radove ili koriste postojeće zbirke video umjetnosti u svom radu.

Izvještaj s tribine koncipirala je i realizirala Ema Pavlović.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 12.12.2016