ABC: Umjetnost u zajednici | kulturpunkt

Audio

ABC: Umjetnost u zajednici

Autor: Radio Student

O značaju i perspektivama umjetničkih praksi okrenutih zajednici govori Vesna Vuković iz zagrebačkog kolektiva BLOK, uz komentar multimedijalne umjetnice Katerine Dude.

Umjetnost zajednice, poznatija i kao community art širok je pojmovni kišobran pod čijim su obodom smještene različite kulturne prakse koje umjetnost vežu s okruženjem u kojem nastaje, s njegovim problemima i specifičnostima. Iako se ove prakse manifestiraju u različitim oblicima, zajednička im je želja za pretvaranjem urbanih, često marginaliziranih prostora u inkluzivne prostore kulture. U njima jačaju i veze među samim pripadnicima lokalne zajednice, koji se osnažuju za aktivno sudjelovanje u širim društvenim procesima. 

U umjetničkom svijetu, community art naglasak stavlja na socijalnu uključenost i suradnju. U njemu se umjetnost koristi kao društveni alat i pritom otvara područje za nezavisno umjetničko djelovanje, koje izlazi iz nepropusnih i često vrlo komercijaliziranih sadržaja kulturnih institucija. 

O ovim perspektivama umjetnosti zajednice u emisiji Abeceda nezavisne kulture emitiranoj 14. veljače na Radio studentu, Ivana Pejić i Dunja Kučinac razgovarale su s Vesnom Vuković, kustosicom i članicom zagrebačkog kolektiva BLOK, koji od 2001. godine djeluje na sjecištu umjetnosti, urbanog istraživanja i političkog aktivizma. Vuković je predstavila osnovne ideje iza projekata kroz koje različitim umjetničkim intervencijama naseljavaju, ali i kritički promišljaju javni prostor. Od 2016. godine kolektiv je smješten na zagrebačkoj Trešnjevci gdje vodi BAZU, prostor za produkciju suvremene umjetnosti, edukaciju i aktivizam, a uz istaknute umjetničke projekte ostvarene u sklopu projekta Umjetnici za kvart, gošća se dotaknula i odnosa nezavisnog kolektiva s lokalnim Centrom za kulturu. Govorilo se i o ulozi neformalnog obrazovanja u kontekstu edukativnih projekata koje BLOK provodi: Pro(izv)edi mladost u kulturi za učenike srednjih škola te političkoj školi za umjetnike. 

Izazove s kojima se u projektima okrenutim zajednici susreću umjetnici komentirala je Katerina Duda, čiji je rad Što se proizvodi radom u Radničkoj bio jedan od prvih "zidnih novina" Kulturnog lifta - projekta koji je od 2014. do 2016. godine u liftu stambene zgrade u zagrebačkoj Sigečici izlagao sadržaje koji su stvarali brojni suradnici i suradnice iz područja umjetnosti i kulture.

Abeceda nezavisne kulture je projekt bilježenja razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj koji od 2009. godine provode portal Kulturpunkt.hr i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Na Radio Studentu slušate istoimenu emisiju kojoj je cilj približiti aktivnosti dokumentiranja širem slušateljstvu te otvoriti problemska polja arhiviranja i historiziranja nezavisne scene.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 15.02.2018