ABC: Uvjeti rada na nezavisnoj sceni | kulturpunkt

Audio

ABC: Uvjeti rada na nezavisnoj sceni

Autor: Radio Student

Nakon tribine u vukovarskom Radničkom domu na temu kulturnog i društvenog razvoja lokalnih organizacija, u emisiji je gostovala Katarina Pavić, koordinatorica Saveza udruga Klubtura.

  • A
  • +
  • -

Početkom mjeseca, u prostoru Radničkog doma u Vukovaru održala se tribina na temu kulturnog i društvenog razvoja s fokusom na djelovanje organizacija i inicijativa u području suvremene kulture orijentirane mladima i široj zajednici. Tribinu je organizirao Savez udruga Klubtura - suradnička platforma koja okuplja organizacije nezavisne kulture u Hrvatskoj - a u sklopu Clubture Foruma, godišnjeg susreta tih organizacija.

Radnički dom nalazi se na savršenoj lokaciji u centru grada, okružen samo poslovnim zgradama i nadomak ušću Vuke u Dunav, dovoljne kvadrature da ga istovremeno može koristiti nekoliko aktivnih organizacija za svoje programe. Do 1991. Radnički je dom bio društveni i kulturni centar višenacionalne gradske sredine i mogao bi to biti opet, kad bi gradski oci uopće imali viziju toga što treba građanima njihova grada. U sretnom spoju besplatnih kulturnih i društvenih aktivnosti koje bi mogao ponuditi Radnički dom, može se naći ostvarenje različitih potreba. Kao što je na tribini istaknuo Siniša Mitrović, stručni suradnik u gradskoj upravi za razvoj civilnog društva, rad s mladima i nacionalnim manjinama, potpora Grada događanjima u Radničkom domu po obnovi pročelja ubrzo je - nestala.

Za kulturu Grad Vukovar izdvaja tri posto budžeta, no od tog iznosa 95 posto dodjeljuje se Gradskom muzeju, Gradskoj knjižnici i javnoj ustanovi Hrvatski dom, dok se ostatak raspodjeljuje između KUD-ova, zajednica tehničke kulture, te, u najmanjem postotku, nezavisne kulturne scene. Nezavisna kulturna scena, koju najsnažnije nose Mirovna grupa mladih Dunav te Vukovarska udruga kulturnog aktivizma - Vuka, sve ove godine opstaje unatoč ignoriranju Grada, ne zahvaljujući mu. Ipak, o nekim pozitivnim pomacima po pitanju nezavisne kulturne scene te tome što je potrebno da udruge koje djeluju u kulturi dobiju veću vidljivost, a time i bolju poziciju u pregovorima s Gradom, govore Zoran Kulić iz udruge Vuka te Martina Uglik iz Mirovne grupe mladih Dunav.

U Abecedi nezavisne kulture emitiranoj 17. listopada gostovala je Katarina Pavić, koordinatorica Saveza udruga Klubtura, kulturna radnica koja u posljednjih deset godina profesionalnog angažmana aktivno surađuje s velikim brojem organizacija u kulturi te drugim organizacijama civilnog društva u Hrvatskoj i inozemstvu. Pavić je, kao koordinatorica Saveza s preko 50 organizacija-članica iz cijele Hrvatske komentirala događanje u Vukovaru te sličnosti i razlike s drugim manjim lokalnim sredinama. Govorila je i o suradnjama nezavisne kulturne scene s kulturnim institucijama.

Mreža Clubture je tijekom 2014. i 2015. pripremila istraživačko-zagovarački rad Uvođenje reda u udruge - Poticajno okruženje ili nadzor civilnog društva?, autora Tomislava Domesa i Katarine Pavić, uz stručni prilog Krune Kardova, koji u relaciju stavlja temeljne vrijednosti i ciljeve državne strategije za poticanje razvoja civilnog društva te mjere aktivne politike prema udrugama i drugim organizacijama civilnog društva koje provode institucije vlasti i drugi bitni akteri u okviru sustava. Pavić je govorila o osnovnim "trendovima" nadzora organiziranog civilnog društva, mogućim posljedicama restriktivnih mjera prema civilnom društvu te mogućim reakcijama organizacija na takvo nametanje i, očigledno, posvemašnje nerazumijevanje načina organiziranja i upravljanja u sektoru.

Emisiju nastalu u suradnji Radio Studenta, Centra za dokumentiranje nezavisne kulture i portala Kulturpunkt.hr uredila je i vodila Matija Mrakovčić, a realizirala Dora Plantarić.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 17.10.2016