ABECEDA: Ima li života na osječkoj sceni? | kulturpunkt

Audio

ABECEDA: Ima li života na osječkoj sceni?

M-art, Phonogram, Format C, POPUP, Acting Like a Child, PLANTaža, StripOs, Slama, Weksflick, Teatar to go, Institucija, Shine... Nezavisna kulturna scena u Osijeku nezadrživo raste.

Početkom studenog u Osijeku je, nakon Karlovca i Splita, otvorena izložba Nezavisni prostori – prostori nezavisnih nastala u suradnji Saveza udruga Klubtura i Centra za dokumentiranje nezavisne kulture. Izložba je svojevrsni hod kroz društvene centre, klubove i prostore u kojima od sredine devedesetih godina 20. stoljeća do danas djeluju organizacije nezavisne kulture i u kojima se nezavisna kulturna scena stvara i reproducira. Izložba, autorski rad Dunje Kučinac i Dejana Dragosavca Rute, dokumentira povijest prostora nezavisne kulturne scene s naglaskom na njen otvoreni kraj i aktualne probleme. 

Izložba je otvorena u prostoru nedovršenog kulturnog centra Eurodom, a u istom je prostoru održan i otvoreni razgovor o  nezavisnoj kulturnoj sceni u Osijeku i Slavoniji. U razgovoru su sudjelovali predstavnici udruga M-art, Phonogram, Format C, POPUP, PLANTaža, StripOs, Slama, Weksflick, umjetničkih organizacija Teatar to go i Institucija te plesni studio Shine, pojedinci i zainteresirana javnost.

Portal Kulturpunkt.hr od 2005. godine intenzivno prati događanja na nezavisnoj kulturnoj sceni koja je tijekom 1990-ih u javnosti najčešće percipirana kao alternativna kultura, te pokušava kritički promotriti tokove i probleme s kojima se susreću njeni akteri. Kako znanja, iskustva i informacije ne bi ostali samo u nestalnom sjećanju organizacija, pojedinaca, grupa i kolektiva, kako ih nove i nadolazeće generacije ne bi upoznavale samo kroz usmenu predaju, urbane legende i anegdote koje bi vrijeme možda prepustilo zaboravu, portal od 2009. kroz tekstove i intervjue s protagonistima nezavisne kulturne scene te kroz javne otvorene razgovore s njenim sudionicama i svjedocima gradi arhiv ovog bitnog i dinamičnog polja.

U emisiji Abeceda nezavisne kulture, emitiranoj 23. studenog na Radio Studentu, razgovarali smo sa Željkom Fuderer Levak iz osječke udruge Acting like a Child. Taj umjetnički kolektiv promovira umjetničke platforme, urbane intervencije, uličnu umjetnost i, ukratko, umjetnost u svakom obliku i na svakom mjestu. Iza njih je uspješna suradnja s poznatim street art umjetnicima iz preko 80 zemalja svijeta. Organizatori su međunarodne platforme za promociju i izlaganje naljepnica, postera i sličnih umjetničkih djela pod nazivom ART BEAT. Željka Fuderer Levak komentirala je i prisutnost u medijima i vidljivost na sceni te otvorila drugi dio emisije koji se bavio pitanjem prostora za rad i prezentaciju rada organizacija na nezavisnoj kulturnoj sceni.

Luka Matić, aktivist i publicist iz Osijeka, komentirao je osječku kulturnu politiku, nestanak okupljališta mladih te važnost prostora, a Ana-Marija Koljanin, suradnica brojnih osječkih udruga i koordinatorica programa Barutane udruge M-art, govorila je o Barutani kao manifestaciji koja je izgubila prostor, ali zadržala ime, o nekadašnjim i sadašnjim osječkim prostorima kulture te mogućim prostorima koji se trenutno otvaraju osječkoj kulturnoj sceni.

Svakog tjedna na Radio Studentu možete slušati emisiju Abeceda nezavisne kulture kojoj je cilj približiti aktivnosti dokumentiranja širem slušateljstvu, organizacijama i udrugama te inicijativama i pojedincima koje zanima proces bilježenja, historiziranja i istraživanja nezavisne kulturne scene. Svakog drugog tjedna emisija dobiva duži format otvaranjem problemskih polja arhiviranja i historiziranja nezavisne scene, njenih živih praksi te njene važnosti i vidljivosti među širom publikom. Ovu su emisiju uredile i vodile Andreja Pančur i Anja Stević.
Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.11.2015