Abeceda nezavisne kulture | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Abeceda nezavisne kulture

Na izložbi u sklopu projekta triju udruga bit će prikazano šesnaest intervjua s umjetnicima i organizacijama nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj i regiji.

06.10.2015 - 17.10.2015 , Zagreb - Showroom, Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

U utorak, 6. listopada, u 19 sati u Showroomu Galerije Nova, Teslina 7, bit će otvorena izložba video intervjua nastalih u sklopu projekta Abeceda nezavisne kulture. Na izložbi će biti prikazano 16 intervjua s umjetnicima i organizacijama nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj i regiji nastalih tijekom 2014. i 2015. godinu. Rad i djelovanje aktera video intervjua bit će popraćeni tiskanim materijalima koji će posjetitelji moći razgledati i koristiti u čitaonici. Abeceda nezavisne kulture je suradnički projekt Kurziva (Kulturpunkt.hr), Kulturtregera (Booksa.hr) i SEEculta (Seecult.org), a izložbu suorganizira i Što, kako i za koga / WHW

Cilj izložbe i projekta je dokumentirati razvoj nezavisne kulturne scene, kao jednog od najdinamičnijih polja kulturne produkcije od 1990. do danas, i njenu ulogu u kulturnom krajoliku Hrvatske i regije. Zastupljeni umjetnici i organizacije su Slaven Tolj (Dubrovnik/Rijeka), Siniša Labrović (Zagreb), Mladen Stilinović (Zagreb), Damir Bartol Indoš (Zagreb), Ana Hušman (Zagreb), Marko Tomaš (Mostar), Marko Brecelj (Kopar), BADco. (Zagreb), Teatar Mimart (Beograd), Remont (Beograd), Expeditio (Kotor), Za Druga (Petrovac), Centar za kulturnu dekontaminaciju (Beograd), Dah teatar (Beograd), Tač.ka (Prijedor) i Šok zadruga (Novi Sad).

Posjetitelji će do zatvaranja izložbe, 17. listopada, također imati i mogućnost donijeti materijale o nezavisnoj kulturnoj sceni koji će biti pohranjeni u Centru za dokumentiranje smještenom u književnom klubu Booksa u Zagrebu.

Autori intervjua su novinarke Vesna Milosavljević, Matija Mrakovčić, Janja Sesar, Antonija Letinić, snimatelji, montažeri i redatelji Kyril Rubinstein, Ivan Slipčević, Milan Nešić, Marija Aranđelović te ZMUC - Zemunski mali umetnički centar. 

Centar za dokumentiranje i Abeceda nezavisne kulture jedinstveni su projekti na hrvatskoj i regionalnoj kulturnoj sceni. Kao prostori virtualnog i fizičkog istraživanja, bilježenja, historiziranja te dokumentiranja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj od 1990. do danas, jedina su mjesta konkretnog i sveobuhvatnog bilježenja raznolikih progresivnih, eksperimentalnih, subverzivnih i alternativnih kulturnih i umjetničkih praksi koje nisu dio dominantnih tijekova visoke i potrošačke kulture niti su značajnije praćene u mainstream medijima.  

U sklopu projekta Abeceda nezavisne kulture, portal Kulturpunkt.hr od 2009. godine dokumentira nezavisnu kulturnu scenu provedbom otvorenih razgovora i dubinskih intervjua s protagonistima u Zagrebu, Rijeci, Labinu, Puli, Splitu, Zadru, Kninu, Dubrovniku, Karlovcu, Sisku, Dugoj Resi, Samoboru, Zaboku, Čakovcu, Varaždinu, Hrvatskoj Kostajnici, Križevcima, Koprivnici, Kutini, Bjelovaru, Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku. U prosincu 2011. godine udruga Kurziv, nakladnik portala Kulturpunkt.hr, i udruga Kulturtreger, koja vodi klub Booksa u Zagrebu, u istom prostoru otvaraju Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Centar djeluje kao mjesto prikupljanja, obrade, katalogizacije, očuvanja, digitalizacije i prezentacije raznolike građe proizvedene na nezavisnoj kulturnoj sceni u Hrvatskoj te mu je cilj funkcionirati kao arhiv zajednice u kojem će se dugoročno i sustavno prikupljeni materijali nuditi na besplatno korištenje svoj zainteresiranoj javnosti. Tijekom 2014. i 2015. godine, Kurziv i Kulturtreger ostvarili su suradnju s udrugom SEEcult iz Beograda, nakladnikom istoimenog portala za kulturu Jugoistočne Europe, u sklopu kojeg je arhiv usmene povijesti proširen nizom video intervjua s umjetnicima i organizacijama iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore. 

Dokumentiranje nezavisne kulturne scene bit će nastavljeno i u 2016. godini, a izložba Abeceda nezavisne kulture će gostovati u nekoliko gradova u Hrvatskoj. Dosadašnje intervjue realizirane u sklopu projekta možete naći ovdje

Projekt Abeceda nezavisne kulture podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Balkan Arts and Culture Fund, Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 30.09.2015