Abeceda nezavisne kulture: Community arhivi | kulturpunkt

Audio

Abeceda nezavisne kulture: Community arhivi

Nova vas Abeceda upoznaje s community arhivima i nekim od najpoznatijih predstavnika tih specifičnih praksi u domaćem kontekstu.

  • A
  • +
  • -

Community arhivi fokusirani su na specifičnu društvenu skupinu i dokumentiranje njene povijesti. Najčešće su neovisni o institucionalnim arhivskim regulativama, pa ih nazivaju i nezavisni arhivi. Mogu varirati u opsegu, načinima prezentacije građe i vrsti prikupljenog sadržaja te namjeni. Najčešće se radi o mjestima sabiranja i konstruiranja povijesti i znanja "drugih" i/ili "drugačijih" zajednica, odnosno onih koje su isključene iz institucionalnog, akademskog ili prevladavajućeg medijskog polja. 

Abeceda nezavisne kulture radijska je emisija koja nastaje u suradnji Centra za dokumentiranje nezavisne kulture i Radio Studenta, a emitira se u jutarnjem programu radija svakog drugog ponedjeljka od 10 ujutro. U ponedjeljak, 11. svibnja, bavili smo se u domaćem kontekstu malo poznatim pojmom community arhiva te ugostili neke od nama najpoznatijih predstavnika takvih specifičnih praksi. 

Community arhive često nazivamo i "archives from the bottom up" čime je istaknut način njihova nastanka - pokreću ih inicijative, same zajednice i izvaninstitucionalni akteri. U hrvatskoj terminologiji razlikujemo i privatnu arhivsku građu te specijalizirane arhive. Community arhiv nema strogo definirane granice niti podliježe nekom skupu pravila i regulativa. Važno je da su arhivisti pripadnici zajednice čiji se rad i djelovanje dokumentira te postojanje definirane svrhe prikupljanja i područje korištenja prikupljenog gradiva.

Tamara Štefanac diplomirana je povjesničarka umjetnosti, komparatistkinja književnosti i arhivistica. Zaposlena u Hrvatskom željezničkom muzeju kao arhivist koji vodi zbirke arhivskog gradiva i muzejske građe. S njom smo razgovarali o konceptu i ideji community arhiva općenito, ali i u Hrvatskoj. Dunja Kučinac, voditeljica Centra za dokumentiranje nezavisne kulture, smještenog u zagrebačkom klubu Booksa, govorila je o specifičnostima arhiva koji su pokrenule udruge s nezavisne kulturne scene, materijalima koji se prikupljaju, načinima prikupljanja, održivosti i vidljivosti arhiva te mogućnostima daljnje profesionalizacije tog community arhiva.

O arhivu Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, koji su osnovali Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za mirovne studije, Građanski odbor za ljudska prava te Hrvatski helsinški odbor, koji u novu organizaciju ulažu svoju dokumentaciju o kršenjima ljudskih prava i ratnim zločinima, govorio je Nikola Mokrović te se osvrnuo i na specifičnu društveno-političku sitaciju u kojoj se arhiv Documente razvija. Sredinom listopada 2014. otvorena je prva Antifašistička knjižnica u Splitu, u prostorijama gdje je nekada djelovao kultni Feral Tribune. Knjižnica je dio projekta popularizacije antifašizma i otvaranja prostora kritičkog mišljenja Sekcije mladih antifašista grada Splita. Knjižnica obuhvaća publikacije i knjige antifašističkog sadržaja, zbirku iz političke ekonomije, ali i brojne časopise. O načinima prikupljanja materijala za knjižnicu, ali i o potrebi širenja aktivizma na obrazovanje najmlađih razgovarali smo s Miodragom Miškovićem.

S Natašom Bokan iz Lezbijske grupe Kontra i LezBiba, biblioteke i arhiva otvorenog  2002. godine, razgovarali smo o konceptu nastanka i skupljenoj građi arhiva te važnosti znanja koje se u arhiva generira za specifičnu zajednicu. Jedan od specifičnih community arhiva na hrvatskoj sceni je stranica Fanzini.hr, pokrenuta s ciljem očuvanja postojeće domaće fanzinske građe kao i oživljavanja interesa za taj segment nezavisne kulturne scene. Do pokretanja stranice i stvaranja digitaliziranog arhiva domaćih fanzina došlo je radom Knjižnice i čitaonice Tabula Rasa koja djeluje u sklopu čakovečke udruge Autonomni centar - ACT, s obzirom da je knjižnica od svog pokretanja 2003. godine posvećena skupljanju slabije zastupljene građe iz nezavisne distribucije. O arhivu fanzina govorio je voditelj knjižnice Sebastijan Brumec.

Sljedeća je Abeceda nezavisne kulture na rasporedu u ponedjeljak, 25. svibnja, od 10 sati na 100,5 MHz.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 11.05.2015