Abeceda nezavisne kulture: Fanzini | kulturpunkt

Audio

Abeceda nezavisne kulture: Fanzini

O fanzinima nekad i sad, u novom izdanju emisije Radio Studenta i Centra za dokumentiranje nezavisne kulture, govore Marko Strpić i Sebastijan Brumec.

  • A
  • +
  • -

"U vrijeme kada Interneta nije bilo ili kada je bio "mlad", postojao je cijeli jedan medijski svijet nezavisne kulture, baziran na DIY (uradi sam) principima, nepisanim etičkim pravilima, a predstavljalo je glavni izvor informacija, komunikacije, prostor diskusije i razvoja raznih (supkulturnih) scena pa onda i onoga što danas zovemo nezavisnom kulturom. Naravno, riječ je o fanzinima", zapisao je Marko Strpić iz knjižare Što čitaš?, gost treće emisije Abeceda nezavisne kulture, koja nastaje u suradnji Radio Studenta i Centra za dokumentiranje nezavisne kulture u Booksi.

Te prve godine fanzinske produkcije pokrenule su pravu lavinu fanzina i negdje polovicom devedesetih godina pa sve do kraja desetljeća traje vrhunac fanzinske scene. Gotovo da nije bilo grada ili mjesta u kojem nije izlazio neki fanzin, a ako ljudi nisu radili svoje fanzine, onda su pisali za njih. Mnogi fanzini nisu doživjeli više od jednog ili dva broja, a neki su imali i desetak brojeva pa čak i više desetaka brojeva te su više ili manje redovito izlazili. Ono što se dogodilo od samih početaka, kada su fanzini šapirografirani, pa do devedesetih, kada je fotokopiranje postala uobičajena stvar, dovelo je do tolikog razvoja scene da su pojedini fanzini tiskani u nakladama kojima bi pozavidjeli i mnogi izdavači knjiga.

U emisiji gostuje i voditelj Knjižnice i čitaonice Tabula Rasa Sebastijan Brumec. Tabula rasa pokrenuta je 2003. godine kao Infoshop Tabula Rasa, a djeluje u sklopu konzorcija ACT Grupe. Građa koju knjižnica sadrži specifična je te se ne nalazi u drugim javnim knjižnicama odnosno radi se o građi koju je teže nabaviti, a pokriva područja poput civilnog društva, anarhizma, društvene ekonomije, zadrugarstva, sociologije, volonterstva, feminizma. Također, knjižnica sadrži arhivu fanzina od gotovo 2000 primjeraka iz cijelog svijeta, a prije gotovo dvije godine pokrenuto je digitaliziranje arhive hrvatskih fanzina koja bi trebala postati online baza dostupna svima.

O prikupljanju fanzina u Centru za dokumentiranje nezavisne kulture govori Dunja Kučinac, a emisiju vode i uređuju Anja Stević i Katarina Juričić. Abecedu nezavisne kulture možete slušati svaki ponedjeljak od 10 sati u jutarnjem Artoskopu Radio Studenta.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 24.11.2014