Abeceda nezavisne kulture: Glazbeno izdavaštvo | kulturpunkt

Audio

Abeceda nezavisne kulture: Glazbeno izdavaštvo

Što je to nezavisno izdavaštvo? Kako je scena izgledala 1990-ih, a kako izgleda danas? Kako izdati vlastiti glazbeni materijal? Postoji li razmjer između uloženog truda i povjerenja publike?

  • A
  • +
  • -

Abeceda nezavisne kulture radijska je emisija koja nastaje u suradnji Centra za dokumentiranje nezavisne kulture i Radio Studenta, a emitira se u jutarnjem programu radija svakog drugog ponedjeljka od 10 ujutro.

Nastavno na prošlu emisiju koja je bila posvećena Ivici Baričeviću Bari, između ostalog pokretača izdavačke kuće Earwing Records, Abeceda nezavisne kulture 23. ožujka bavi se nezavisnim glazbenim izdavaštvom. U emisiji je gostovao Danijel Sikora Six (Zvuk Močvare, Moonlee Records, Geenger Records, PDV), a komentirali su Igor Banjanin (Dirty Old Empire), Igor Mihovilović (Guranje s litice), Zvonka Obajdin (Bistro na rubu šume) i Vatroslav Miloš (Noisy Night).

Razgovarali smo o tome što je nezavisno izdavaštvo i postoji li razlika između potpisivanja za diskografsku kuću i nezavisni label te kako je scena izgledala sredinom 1990-ih, a kako izgleda danas. Razgovarali smo o regionalnim nezavisnim kućama i problemima koji im otežavaju rad: potkapacitiranosti i nemogućnosti da pod svoje okrilje prime veći broj izvođača te volontiranju i mlađim entuzijastima koji bi trebali "nastaviti posao". Slušali smo Gužvu u 16-ercu.

Sljedeća je emisija na rasporedu 13. travnja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.03.2015