Abeceda nezavisne kulture: Infoshopovi | kulturpunkt

Audio

Abeceda nezavisne kulture: Infoshopovi

Infoshopovi su knjižnice, čitaonice i društveni centri, mjesta susreta lokalne zajednice i aktivističkih grupa te mjesta generiranja "drugačijih" znanja.

  • A
  • +
  • -

Abeceda nezavisne kulture radijska je emisija koja nastaje u suradnji Centra za dokumentiranje nezavisne kulture i Radio Studenta, a emitira se u jutarnjem programu radija svakog drugog ponedjeljka od 10 ujutro.

Infoshopovi su knjižnice, čitaonice i društveni centri kojima je primarna funkcija distribucija i arhiviranje (sup)kulturnih informacija, najčešće u formi knjiga, časopisa, fanzina, plakata, postera ili letaka. Osim toga, infoshopovi služe i kao mjesta susreta lokalne zajednice i aktivističkih grupa koje nerijetko u tim prostorima održavaju neformalne, izvaninstitucionalne edukacije i druge programe. Prepoznajemo ih kao mjesta razmjene, umrežavanja, zajednice, edukacije i volontiranja, što su sve odrednice nezavisne kulturne scene. 

Infoshopove promatramo kao mjesta generiranja "drugačijih" znanja, u smislu građe odnosno literature koju posjeduju i distribuiraju te načina na koje rade i ideja kojima se vode (samoorganiziranje, diy, princip razmjene znanja/vještina/stvari, recikliranje). S Markom Strpićem, voditeljem izdavačke kuće i knjižare Što čitaš? te članom zagrebačkog infoshopa Pippilotta, razgovarali smo o tome jesu li infoshopovi proizvod specifične subkulture i dio nekog povijesno-vremenskog konteksta ili su fenomen koji nastaje uvijek, svugdje i iznova, kada za tim postoji potreba. U emisiji smo slušali KUD Idijote, Neću da radim za dolare i Pase, Prekrasan svijet.

Temu su svojim komentarima proširili i razjasnili Damir Batarelo iz bivšeg riječkog infoshopa Škatula, Eugen Babić iz bivšeg pulskog infoshopa Mica maca te Nikola iz zadarskog infoshopa Iskra i Katarina Duplančić iz splitskog infoshopa Open box. Prošli smo teme od osnovnih informacija o postojećim i bivšim infoshopovima te onima koji su prerasli svoju početnu funkciju, načinima na koje su koncipirani, alternativnim programima, načinima na koje infoshopovi sudjeluju u stvaranju lokalne zajednice te načinima na koje ih zajednica povratno oblikuje, do mogućnosti samoodrživosti, volontiranja i zapošljavanja, financiranja te povezanosti s drugim akterima civilnog društva i infoshopovima u zemlji, regiji i inozemstvu.

Infoshop Škatula djelovao je od 2004. do 2009. godine, i u tom razdoblju selio se po različitim lokacijama. Nastao je pod okriljem istoimene udruge, a za pokretanje su bili zaslužni, kako kaže Batarelo, ljudi s punk scene koji su se htjeli odmaknuti od klasičnih punkerskih radnji. Infoshop Mica Maca djelovao je u Puli od 2008. do 2009. godine. Nadahnuti pričama o infoshopovima u Hrvatskoj i svijetu, skupili su knjige i odlučili nešto pokrenuti. Infoshop Iskra je inicijativa za čitaonicu i knjižnicu anarhističke i slobodarske literature. Smještena je u Zadru, u knjižnom klubu Knjigozemska koji je samoodrživ i autonoman. Infoshop Open box iz Splita nastao je kao projekt udruge Aktivist. Prostor bivše knjižnice Dislexia iskoristili su za pohranjivanje knjiga, pamfleta, newslettera i raznih materijala vezanih uz alternativnu scenu.

Sljedeća je Abeceda nezavisne kulture na rasporedu u ponedjeljak, 27. travnja, na 100,5 MHz.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.04.2015