Abeceda nezavisne kulture: Ivica Baričević Bara | kulturpunkt

Audio

Abeceda nezavisne kulture: Ivica Baričević Bara

Tema emisije život je i rad Ivice Baričevića Bare, a u emisiji gostuju Darko Kujundžić, Mate Škugor, Franjo Glušac i Igor Hofbauer.

  • A
  • +
  • -

Abeceda nezavisne kulture radijska je emisija koja nastaje u suradnji Centra za dokumentiranje nezavisne kulture i Radio Studenta, a emitira se u jutarnjem programu radija svakog drugog ponedjeljka od 10 ujutro.

Emisija je dobila naziv po suradničkom projektu organizacija Kurziv (Kulturpunkt.hr) i Kulturtreger (Booksa.hr), započetom 2009. godine kao višegodišnjem projektu istraživanja i historiziranja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj. Centar za dokumentiranje nezavisne kulture otvoren je 2011. godine u klubu Booksa kao baza materijala u nastajanju s brojnim novinama, knjigama, fanzinima, katalozima, audio i video materijalima koji su producirani na nezavisnoj kulturnoj sceni u posljednjih dvadeset godina. Rad Centra zamišljen je kao dugogodišnji proces prikupljanja i obrade podataka, njihove digitalizacije i katalogizacije. U taj se proces uključuju same organizacije nezavisne kulture, kao i njeni podržavatelji i kolekcionari, ali i volonteri i studenti, čime se u Centru razvija suradnički model rada i osigurava se njegova održivost i otvorenost zajednici. Građa centra u cijelosti je dostupna javnosti. 

Početkom ožujka 2015. emisija Abeceda nezavisne kulture ulazi u novu fazu. U suradnji s urednicima i novinarima Radio Studenta Andrejom Pančur, Sunčanom Doričić i Timom Hrvaćaninom, Abeceda u trajanju od minimalno 30 minuta, nastavlja s radijskim dokumentiranjem nezavisne scene u opsežnijem formatu, otvaranjem problemskih polja arhiviranja i historiziranja nezavisne scene, njenih živih praksi te njene važnosti i vidljivosti među širom publikom. 

Tema emisije emitirane 6. ožujka život je i rad prerano preminulog Ivice Baričevića Bare. Bara je iznimno važan za nezavisnu glazbenu scenu, bio je pokretač fanzina Žedno uho, festivala Žedno uho i Earwing No Jazzpokretač izdavačke kuće Earwing Records, organizator brojnih koncerata u zagrebačkim klubovima Jabuka, KSET i Močvara, grafički dizajner, dizajner koncertnih plakata i omota za glazbena izdanja, glazbenik u grupama Rujan i UzrujanKornel Šeper, dugogodišnji Barin suradnik i voditelj Močvare, odlučio je pokrenuti prikupljanje i zbrinjavanje njegove ostavštine te, uz pomoć Centra za dokumentiranje nezavisne kulture, radi na njenom arhiviranju. Emisija je ugostila Barine bliske suradnike Darka Kujundžića i Matu Škugora, komentare su dali Franjo Glušac i Igor Hofbauer, a zaslugom Darka Kujundžića, slušali smo bendove Peach Pit, HIM, U.S. Maple i Rujan, i to s vinila.

Potaknuti razgovorom o Earwing Recordsu, sljedeća će emisija, na rasporedu 23. ožujka, obraditi temu nezavisnog glazbenog izdavaštva.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.03.2015