Abeceda nezavisne kulture: Kontejner | kulturpunkt

Audio

Abeceda nezavisne kulture: Kontejner

U emisiji Centra za dokumentiranje nezavisne kulture i Radio Studenta gostovale su Ena Hodžić i Jelena Matičić iz udruge Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse.

  • A
  • +
  • -

Godine 2001. godine u organizacijskom odboru 26. Salona mladih, koji je zbog međunarodnog karaktera, izlaženja iz galerijskih okvira, izmještanja u prostor Zagrebačkog velesajma u Novom Zagrebu te programskog uključivanja teorije, donio značajne promjene toj manifestaciji, sudjelovale su Ivana Bago, Olga Majcen Linn i Sunčica Ostoić, kustosice buduće udruge Kontejner.

Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse, osnovan 2002. godine, jedan je od aktivnijih kustoskih kolektiva koji djeluju na hrvatskoj sceni. Biro promiče progresivnu umjetničku praksu stavljajući fokus na istraživanje "budućnosti", odnosno povezivanje umjetničkih disciplina s tehnologijama i znanošću. Gotovo su jedina organizacija koja u Hrvatskoj sustavno brine o razvoju ovakvih umjetničkih praksi, a koje Kontejner također nastoji ne samo povezati nego i smjestiti u međunarodne okvire. Njihovi ključni projekti su festivali Device_art, kojim nastoje stimulirati domaću produkciju tehnološke umjetnosti, Touch Me, projekt koji se bavi umjetnošću na razmeđi sa znanošću i tehnologijama, te Ekstravagantna tijela, festival koji se bavi odnosima društveno konstruirane normativnosti i tijela odnosno subjekata koji od nje odstupaju.  

Od 2011. godine program Galerije Močvara nastaje kao plod suradnje Udruženja za razvoj kulture URK i Kontejnera. Glavni je cilj novog programskog usmjerenja Galerije raznovrsnoj publici predstaviti eksperimentalnu, inovativnu suvremenu umjetnost u netipičnom i transformiranom prostoru Pogona Jedinstvo, a među programima Galerije izdvaja se Sound Art Inkubator, produkcijski poligon usmjeren prvenstveno, ali ne i isključivo prema mladim i nedovoljno afirmiranim autorima i umjetnicima koji se na različite kreativne načine bave zvukom. Kustoski tim Galerije čine Ena Hodžić, Tereza Teklić i Jelena Matičić.

U jutarnjem Artoskopu Radio Studenta, u šestom izdanju emisije Abeceda nezavisne kulture, Anja Stević i Katarina Juričić ugostile su Enu Hodžić i Jelenu Matičić koje su, uz spomenute teme, govorile i o mogućnostima arhiviranja rada organizacija poput Kontejnera. O radu i važnosti Kontejnera na nezavisnoj kulturnoj sceni govorili su kritičar Marko Golub i umjetnik Siniša Labrović.

Emisiju Abeceda nezavisne kulture, nastalu suradnjom Centra za dokumentiranje nezavisne kulture i Radio Studenta, slušajte ponedjeljkom u 10 sati na 100,5 MHz.

 

 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.12.2014