Abeceda nezavisne kulture: Prostori izvedbenosti | kulturpunkt

Audio

Abeceda nezavisne kulture: Prostori izvedbenosti

Postoje li održivi i otvoreni prostori za nezavisnu kazališnu produkciju? Jesu li novi prostori izvedbenosti mogući bez stabilnih financija? Kako se snalaze nezavisni kazalištarci?

  • A
  • +
  • -

Abeceda nezavisne kulture radijska je emisija koja nastaje u suradnji Centra za dokumentiranje nezavisne kulture i Radio Studenta, a emitira se u jutarnjem programu radija svakog drugog ponedjeljka od 10 ujutro.

U emisiji emitiranoj 27. travnja bavili smo se mapiranjem prostora za nezavisnu izvedbenu scenu. Postoje li održivi i otvoreni prostori za nezavisnu kazališnu produkciju? Kako se snalaze alternativni i nezavisni kazalištarci? Koje prostore i resurse koriste i koliko ovise o samoorganizaciji? Jesu li novi prostori izvedbenosti mogući bez stabilnih financija?

Gost u studiju je Nenad Barić iz Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade - POGON, a uz njega govore i Mario Kovač (KUM), Irena Boćkai (Punkošipak) i Nikolina Majdak (Triko Cirkus Teatar). Razgovarali smo i o društveno-kulturnim centrima, publici koja posjećuje programe nezavisne kazališne scene i koliko je scena otvorena prema publici, potom o njenoj vidljivosti te (vječnom) položaju na margini.

KUM, odnosno Kazalište u Močvari, naziv je stalnog mjesečnog programa kluba Močvara u sklopu kojeg gostuju akteri nezavisne kazališne scene – nedovoljno afirmirane, ali i već poznate skupine, autori i izvođači. Program živi već petnaestak godina, a od samih početaka naglasak se stavljao na alternativni kazališni izričaj. Pruža prostor onima koji ne djeluju u financijsko-profitabilnim uvjetima, kazalištima manjinskih i specifičnih skupina te studentskom i rubnom teatru. Osim samih predstava, u programu KUM-a odvijaju se radionice, slam večeri poezije, slušaonice, akcije i ostala alternativna kazališna događanja.

POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade je javna neprofitna ustanova u kulturi utemeljena na modelu civilno-javnog partnerstva, što je jedinstveni domaći primjer osnivanja kulturnih ustanova. Novi program Pogona pod nazivom Pogonator podrazumijeva prostornu, programsku, tehničku i promidžbenu podršku za projekte koji će se realizirati u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo. Pogonator bi uključivao nove domaće produkcije, umjetničke istraživačke projekte i izvedbe gotovih predstava domaće produkcije u domeni suvremenog progresivnog kazališta, suvremenog plesa, novog cirkusa i eksperimentalnih hibridnih, istraživačkih projekata. 

Udruga Punkošipak nastala je u Centru za mlade Ribnjak, 2009. godine, radi promicanja i razvitka kazališne djelatnosti i suvremenih izvedbenih praksi. U sklopu Udruge kontinuirano djeluje istoimena kazališna radionica, besplatna za sve polaznike. U svom radu koriste elemente fizičkog teatra i korporalne mime, pantomime, plesa i novih medija. Iz kazališne radionice Punkošipak potekao je Izvedbeni kolektiv Trećeprostor čiju okosnicu čine izvedbena umjetnica Irena Boćkai i vizualni umjetnik Ivan Tudek

Nikolina Majdak je izvedbena umjetnica koja samostalno i kroz udruge Cirkorama i Triko cirkus teatar djeluje na području nezavisne kulture, najvećim dijelom na području cirkusko-kazališne scene, osobito se koncentriravši na tehniku kazališnog klauna. Radi i stvara u DZIU Medika, novoosmišljenom prostoru za izvedbene umjetnosti u AKC-u Medika. Ima svoj ulični komični show, s ekipom okupljenom oko DZIU radi ulične predstave za djecu i odrasle u cirkuskoj maniri.

Sljedeća je Abeceda nezavisne kulture na rasporedu u ponedjeljak, 11. svibnja, na 100,5 MHz, a bavimo se community arhivima.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 27.04.2015