Abeceda nezavisne kulture: Strip | kulturpunkt

Audio

Abeceda nezavisne kulture: Strip

"Umjetnosti ne umiru zapravo. Nije umrla opera, neće ni strip", odgovorio je Matko Vladanović na pitanje o budućnosti stripa. U emisiji su sudjelovali i Ivana Armanini te Darijo Antunović.

  • A
  • +
  • -

Abeceda nezavisne kulture radijska je emisija koja nastaje u suradnji Centra za dokumentiranje nezavisne kulture i Radio Studenta, a emitira se u jutarnjem programu radija svakog drugog ponedjeljka od 10 ujutro.

Matko Vladanović, kritičar i voditelj tribine Strip-tease u Booksi, prokomentirao je u eteru Radio Studenta položaj stripa danas, u domaćem i međunarodnom kontekstu, kao i u okruženju novih medija. Sunčana Doričić i Andreja Pančur s njim su razgovarale o stripovskoj publici, njenim klasnim i rodnim određenjima, prednostima i otežavajućim okolnostima tiskanog stripa i stripa u i elektroničkom formatu.

O razlikama između mainstream i alternativnog stripa razgovarali smo i s Ivanom Armanini, umjetnicom, strip crtačicom, dizajnericom te pokretačicom i urednicom Komikaza. Komikaze su mreža za širenje strip aktivnosti na internetu, a ujedno se bave i distribucijom stripova u elektronskom i tiskanom obliku. Komikazama je cilj povezati strip aktiviste balkanske regije i svijeta radi razmjene informacija i konkretnih strip proizvoda. O prepoznatljivosti stripa i stripu kao kritici društva govorio je i Darijo Antunović, organizator Mafesta, međunarodnog festivala stripa u Makarskoj koji je ove godine doživio svoje deveto izdanje. Također, sugovornici su komentirali podršku Ministarstva kulture i lokalnih vlasti, financijsku održivost i mogućnosti te prepreke distribucije stripovskih izdanja. 

Sljedeća je Abeceda nezavisne kulture na rasporedu u ponedjeljak, 8. lipnja, od 10 sati na 100,5 MHz.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 25.05.2015