ABECEDA: Praxis | kulturpunkt

Audio

ABECEDA: Praxis

Prikupljanje i digitalizacija tekstova i dokumenata Praxisa i Korčulanske ljetne škole omogućili su njihovu dostupnost širokoj javnosti.

  • A
  • +
  • -

Abeceda nezavisne kulture je projekt bilježenja razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj na portalu Kulturpunkt.hr, otvorenim razgovorima i u Centru za dokumentiranje nezavisne kulture. Svakog tjedna na Radio Studentu možete slušati emisiju kojoj je cilj približiti aktivnosti dokumentiranja širem slušateljstvu, organizacijama i udrugama te inicijativama i pojedincima koje zanima proces bilježenja, historiziranja i istraživanja nezavisne kulturne scene. Svakog drugog tjedna emisija dobiva duži format otvaranjem problemskih polja arhiviranja i historiziranja nezavisne scene, njenih živih praksi te njene važnosti i vidljivosti među širom publikom. 

U utorak, 20. listopada, Andreja Pančur razgovarala je s Tomislavom Medakom iz Multimedijalnog instituta koji je, uz Nikolu Mokrovića, Janu Hodžić, Ivana Zidarevića i Josipa Humjana iz Documente, započeo digitalizaciju građe. Građu je sabrao dr. Ante Lešaja, a infrastrukturnu podršku projektu pružila je Javna knjižnica.

Časopis Praxis i Korčulanska ljetna škola u deset godina djelovanja (1964.-1974.) ostavili su trajnu intelektualnu tekovinu od međunarodnog značaja. Krug kritički nastrojenih mislilaca oko časopisa razvio je singularnu putanju humanističkog marksizma i analize u prijelomnim godinama jugoslavenskog socijalizma i burnom razdoblju buđenja društvenih pokreta diljem svijeta i reakcije koja je uslijedila. U zasjedanjima ljetne škole i na stranicama časopisa svoje su doprinose ostavili velikani političke misli 20. stoljeća kao što su Ernst Bloch, Herbert Marcuse, Henri Lefebvre, Karel Kosik i Jürgen Habermas.

Digitalna arhiva obuhvaća 800-ak jedinica i uključuje sva izdanja časopisa Praxis, časopisa Pogledi, uži izbor knjiga članova redakcije i suradnika, dokumentaciju o Korčulanskoj ljetnoj školi te članke iz periodike i knjige o Praksis orijentaciji, Praxisu i Korčulanskoj ljetnoj školi. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 21.10.2015