ACTA - zadnji čin? | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

ACTA - zadnji čin?

Ususret glasanju Europskog parlamenta o ratifikaciji sporazuma ACTA, građanska inicijativa Stop ACTA za subotu 9. lipnja najavila je prosvjed u Rijeci.

  • A
  • +
  • -

U subotu, 09. lipnja u 16 sati ispred Konta u Rijeci, građanska inicijativa Stop ACTA održat će protestnu raspravu povodom Europskog dana akcije protiv sporazuma ACTA. "Za tri tjedna glas Europskog parlamenta presudit će odlazili li ACTA u neslavnu povijest ili dobivamo globalni instrument represije građanskih sloboda i ekonomske pravde. Iako se možda čini da sporazum neće proći, odnosi političkih snaga u Europskom parlamentu ne daju osnove za lakomislenu sigurnost", naglasili su iz organizacije i pozvali sve građane da im se pridruže u borbi protiv ovog štetnog sporazuma. 

Podsjetimo, trenutak odluke o usvajanju međunarodnog trgovinskog sporazuma ACTA pada na 3. srpnja kada će Europski parlament pristupiti glasanju o ratifikaciji. Proteklih tjedana četiri parlamentarna odbora - Odbor za međunarodni razvoj, Odbor za građanske slobode, pravdu i unutarnja pitanja, Odbor za pravna pitanja i Odbor za industriju, istraživanje i energiju - preporučili su zastupnicima da glasaju protiv ratifikacije, ukazavši upravo na one sporne namjere, postupke u donošenju i odredbe sporazuma koje su prethodnih mjeseci digli na noge javnost diljem Europe.

Sporazum ACTA nastao je tajnim dogovorima među malim brojem najrazvijenijih zemalja. Zahvaljujući pritisku globalne javnosti, naporima organizacija civilnog društva i kanalima poput Wikileaksa ranije verzije dokumenta procurile su u javnost i početne intencije predlagača u smjeru zadiranja u pravno ustrojstvo internetske komunikacije bitno su ublažene. Međutim, u ublaženom završnom dokumentu svejedno su ostale brojne sporne odredbe. One bi u primjeni mogle dovesti do narušavanja slobode govora i prava privatnosti na internetu, podrivanja temeljnih pravnih standarda kao što su pretpostavka nevinosti, pravičan sudski postupak i proporcionalnost kazne, otežavanja dostupnosti generičkih lijekova, znanosti i kulture. 

Unatoč politički jednostranom i pravno spornom karakteru sporazuma, 26. siječnja Europska komisija i 22 zemlje Europske unije potpisale su sporazum i time izazvale građane diljem Europe da izađu na ulice. Taj pritisak međunarodne javnosti rezultirao je povlačenjem nekolicine zemalja iz procesa ratifikacije, a raspoloženje u Europskom parlamentu pokazalo se sklonije građanima nego li propagandi Europske komisije. Stoga ga je u ožujku Europska komisija povukla sporazum iz parlamentarne procedure i poslala ga na razmatranje Europskom sudu pravde, pokušavajući stvoriti pravnu legitimaciju tamo gdje nije mogla dobiti onu demokratsku. 

Organizatori prosvjedne akcije u Rijeci u subotu će ponoviti zahtjev Hrvatskoj vladi i Saboru da učine sve kako Hrvatska ne bi pristupila ACTA-i, da zauzmu kritičan stav protiv ovakvih jednostranih međunarodnih sporazuma i da krenu u reformu autorskog prava za digitalno doba. "Kultura dijeljenja datoteka, koju je omogućio tehnološki napredak prethodnih desetljeća, nesumnjivo stavlja pred izazov načine kako smo proteklih desetljeća uredili naknade za umjetnike i zaštitu intelektualnih prava. Naša je zadaća, kao tvoraca politike, da riješimo taj izazov i nađemo ravnotežu između mogućnosti koje donose tehnologije i prosperiteta umjetničkog stvaralaštva... ACTA dolazi u preranoj fazi i potencijalno prihvaćanje Sporazuma u osnovi bi osujetilo mogućnost javnog odlučivanja o tom pitanju kakvo nam nalaže naša demokratska tradicija", stoji u izvještaju Odbora za građanska prava, na koji se ovom prilikom pozivaju iz inicijative Stop ACTA. 

Izvor: Stop ACTA

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 08.06.2012

VEZANE VIJESTI

Okrugli stol o sporazumu ACTA

Gosti će razjasniti dileme na pitanja i nedoumice oko kontroverznog sporazuma.

ACTA ad acta

Ovotjedni Književni petak bavit će se Kontroverznim međunarodnim trgovačkim sporazumom pod imenom ACTA.