ACTFEST 2012 | kulturpunkt

Najave Manifestacija

<

ACTFEST 2012

Što se dogodi kad pozovete umjetnike i umjetnice novih medija iz različitih zemalja i date im zadatak da u kratkom roku stvore nešto zajedničko?

22.11.2012 - 23.11.2012 , Čakovec - Galerija zgrade Scheier
  • A
  • +
  • -

Iako metoda rada Artists in Residence (umjetnici na rezidenciji) nije ništa novo, rijetko se prakticira u Čakovcu i Međimurskoj županiji. Osim toga, često se odnosi na samostalni rad umjetnika/ice, a rjeđe na rad gdje je suradnja osnovni princip. Kad tome dodate princip transdisciplinarnosti (ljudi iz različitih disciplina rade na određenom problemu/temi/ideji), rezultate ne možete niti nagađati jer se umjetničko djelo isprepliće sa kulturnim nasljeđem, društvom, ekologijom, politikom.

Rezultat tog rezidencijalnog programa čini ovogodišnji ACTFEST. Sudionici su svoj rad nazvali REFLEKSIJE - ekologija kulturnog krajolika. Sudjeluju umjetnici Elisa Fabia Schönherr iz Njemačke, Kruno Jošt iz Hrvatske, Vaida Blazyte iz Litve, kustosice Jelena Veljković iz Srbije i Nina Jeza iz Slovenije te suradnici Maja Kohek i Simon Poldauf iz Slovenije, Smiljana Šafarić i Milivoj Kuhar iz Hrvatske.

Rezultat još jednog eksperimenta u projektu New Media Cross-Border provođenog u okviru IPA operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007-2013., provjerite na otvorenju programa u galeriji zgrade Scheier u Čakovcu, Matice hrvatske 1, u četvrtak, 22. studenoga 2012. u 19 sati

Izložba se otvara performansom Poldaufa i Jošta, a video radove Blazyte i Schönherr osim na dan otvorenja svakodnevno možete pogledati kao projekcije na prozorima galerije u bilo koje doba dana i noći. Zvuk koji prati umjetnički video autorice Vaide Blazyte moći će se slušati preko radijske frekvencije na vašim mobilnim telefonima, radio aparatima ili drugim uređajima sa ugrađenim radio prijemnicima. 

Projekt New Media Cross-Border partnerski provode ACT iz Čakovca, VUK iz Varaždina, KIBLA iz Maribora i ONEJ iz Murske Sobote.

ACTFEST je djelomično financiran od Europske unije (instrument za predpristupnu pomoć), Ministarstva kulture, Ureda za udruge Vlade RH i Ministarstva socijalne politike i mladih.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 22.11.2012