Administracijom do oslobođenja | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Administracijom do oslobođenja

Refleks u Molekuli predstavlja radove Siniše Ilića, Bojana Đorđeva i Katarzyne Krakowiak.

27.08.2013 , Rijeka - Molekula
  • A
  • +
  • -

Po Lenjinovoj interpretaciji Marksovog dijalektičkog razvoja komunizma iz kapitalizma, jedan od koraka za nestajanje, odumiranje države i njenih institucija kao distributera moći, pretvaranje je cijele populacije u administratore, računovođe. Prateći ovu logiku, prezentacija Administracijom do oslobođenja Siniše Ilića i Bojana Đorđeva ispituje paradoks između über-administracije i očekivane potpune slobode koju ona navodno proizvodi. Prezentacija se sastoji iz zidne slike koja analizira vizualne reprezentacije rada kao monolitne netransparentne aktivnosti sjedenja za stolom i lecture performansa realiziranog u formatu čitačke grupe.

Rad je zasnovan na tekstu Ekonomske osnove za odumiranje države iz knjige Država i revolucija Vladimira Iliča Lenjina.

Predstavljanje rada najavljeno je za utorak, 27. kolovoza, u 19 sati u Molekuli, a nakon njega bit će predstavljen projekt Prevođenje zgrade Katarzyne Krakowiak i Bojana Đorđeva. 

Kao dio dugogodišnjeg projekta Corners of Europe koji se odvijao kroz istraživačke ekspedicije u više regija Europe i uključuje rad preko 30 europskih umjetnika, Katarzyna Krakowiak i Bojan Đorđev su iskoristili Kamov rezidenciju za razvoj kolaborativnog projekta. Projekt, zamišljen kao performersko akustička intervencija u urbano tkivo grada, s fokusom na prazne zgrade, bit će izveden sljedeće godine u Rijeci, Ljubljani, Gdansku i Umei u okviru programa Europska prijestolnica kulture 2014 godine. Kroz prezentaciju Prevođenje zgrade, autori izlažu pojmovnu mapu projekta.

Organizatori su Drugo more i Pogon – zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 27.08.2013