Administrativne sitnice | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Administrativne sitnice

Nakon prikazivanja na 23. Danima hrvatskog filma, dokumentarni film Jezik, rod i spol redateljice i scenaristice Danijele Stanojević bit će prikazan na sedmom izdanju filmskog festivalu Elles Tournent/Dames Draaien.

Organizacija Elles Tournent promovira i podržava ženski rad u području kulture i umjetnosti, a posebno u audiovizualnom i medijskom sektoru. Festivalski program promovira "inovativne i stimulativne produkcije, izabrane radi svog imaginativnog potencijala, njihove subverzije u odnosu na norme i njihove sposobnosti transformacije naše percepcije", navodi se na službenim stranicama festivala. Festival obuhvaća sve filmske žanrove, uključuje tribine i masterclassove, a održat će se od 25. do 28. rujna u briselskom kulturnom centru Botanique. Sve projekcije uključuju razgovor s umjetnicima i sudionicima filma, a posebne se nagrade dodjeljuju srednjoškolskim i studentskim filmovima. Briselski festival podržava Institut pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u Belgiji.

Jezik, rod i spol je priča koja kreće iz "administrativne sitnice" koja jezično ne zadovoljava rodnu stvarnost, priča se polako gradira i otkriva kako ustvari administracija ne prepoznaje, a time i ne priznaje postojanje roda izvan muškog. Pravi zaplet i drama nastaje kad je u pitanju transrodna osoba, te administrativna definicija postojanja tih osoba i njihova mogućnost ostvarivanja svojih prava na rad, život, zdravlje…

Film Danijele Stanojević bit će prikazan 26. rujna. Više o festivalu potražite ovdje.

Izvor: Elles Tournent

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.09.2014