Afirmacija logike slobodne kulture | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Afirmacija logike slobodne kulture

Treće izdanje izložbe free_art_-_source dotiče se tema kao što su autorstvo i vlasništvo, kolektivizam i ideologija, sloboda i aproprijacija, reinterpretacija i originalnost.

06.07.2018 - 13.07.2018 , Rijeka - Filodrammatica
  • A
  • +
  • -

U petak, 6. srpnja u 20 sati u Galeriji Filodrammatica otvara se treće izdanje free_art_-_source, skupne metaizložbe na temu izvornog kôda, koji gradi recentnu računalno utemeljenu medijsku umjetnost u području slobodne kulture. Izložbeni postav ovom prilikom predstavlja djela pet hrvatskih i inozemnih umjetnika i jedne umjetnice koji u svojemu djelovanju kao osnovni gradbeni element pokretne slike koriste konceptualnu, logičku i semantičku vrijednost tekstualnih zapisa – programskih jezika, skripti, petlji i raznovrsnih podataka u ulozi naracijskih sekvenci.

Reprezentirajući sliku formalnim slovom i apstraktnim znakom izložba teži podrobnijem razumijevanju suvremenih tehnoloških, ideoloških i estetskih koncepata najrecentnijeg umjetničkog, autorskog stvaralaštva koje nastaje suradničkim snagama, a proizlazi iz modularnih elemenata građenih pod permisivnim licencama u čitavom spletu nelinearnih tehnoloških trendova i kulturnih paradigmi distribuiranog znanja.

Multimedijska, mrežna i generativna djela predstavljena izložbom svoje temelje pojašnjavaju ili pak izvrću naglavce, preispitujući reprodukciju slike i podatka, potencijal repozicioniranja konceptualnih izvora te re/dekonstrukciju digitalnog medija kroz čiju prizmu u današnje doba promatramo umjetničko stvaralaštvo.

Program izložbe odvija se na tri plana – kao hipermedijski splet informacija pred-postojećih na internetu, kao galerijski postav te kao dijaloški proces – koji se dotiču tema kao što su autorstvo i vlasništvo, kolektivizam i ideologija, sloboda i aproprijacija, reinterpretacija i originalnost.

Cilj izložbenog koncepta je poticati proučavanje i afirmaciju logike slobodne kulture te kontinuirano otvarati, prikazivati i reflektirati raznovrsne tehnološke sintakse, paradigme i umjetničke in/ter/ve/ncije kritičkog stvaralaštva recentne novomedijske umjetnosti.

Izložbu prati otvoreni diskurzivni i edukativni program u kojem sudjeluju Yetkin Yilmaz, Tomasz Sulej, Ingeborg Fülepp, Luana Lojić, Sara Salamon i Vedran Gligo.

Detaljan raspored događanja dostupan je na sljedećoj poveznici.

Izložba je otvorena do 13. srpnja u razdoblju od 16 do 20 sati. Ulaz je na sva događanja potpuno slobodan, a na radionice je potrebno donijeti vlastiti prijenosnik.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 05.07.2018