Agnès Varda - Film i istina | kulturpunkt

Najave Filmske večeri

<

Agnès Varda - Film i istina

Velika francuska redateljica i scenaristica obimnog filmskog opusa bit će 6. veljače prva projekcijska "gošća" Filmskih večeri u Močvari.

06.02.2013 - 07.02.2013 , Zagreb - Močvara
  • A
  • +
  • -

Agnès Varda rođena je u Bruxellesu 1928. godine, studirala je povijest umjetnosti na Sorbonni te se obrazovala za kustosicu na École du Louvre. Od početka 1950-ih radi kao profesionalna fotografkinja. U poluamaterskim uvjetima režira svoj prvi srednjometražni film La Pointe courte (1956). Film se narativno razvija izmjenom prizora životne svakidašnjice ribara i njihovih obitelji, snimljenih dokumentarističkim prosedeom, i scena vezanih za melankolično intoniranu priču o mladim supružnicima (S. Montfort i Ph. Noiret, jedini profesionalni glumci u djelu) koji literariziranim, aluzivnim, neosimbolističkim dijalozima raspravljaju o svojem braku i eventualnom razvodu.

Cléo od 5 do 7 (1962) film je o poznatoj pjevačici koja čekajući rezultate bolničkog testa na rak redefinira vlastiti život. Uglavnom je snimljen na pariškim ulicama, s vremenom radnje potpuno približenim realnom trajanju te s natpisima koji informiraju gledatelja o preostalom vremenu i djelomice najavljuju daljnje događaje. Narativno otvorena završetka, film započinje seriju redateljičinih ostvarenja o ženama. Sreća (1965), s radnjom u pastoralnom ambijentu, primjer je vrhunske slikarske uporabe kolora, s aluzijama na likovni impresionizam. Tema ljubavnog trokuta predstavljena je kroz vizuru romantične fantazije o ljubavi i braku koja je, međutim, podređena patrijarhalnim kodovima predstavljanja ženskosti i majčinstva. Zbog redateljičina odmaka od izravnog polemiziranja, film je izazvao prigovore feminističke kritike.

Nakon što se filmom Jedna pjeva, druga ne (1977) priklonila feministički impostiranoj tezičnosti, djelom Bez krova i zakona (1985) vraća se izbjegavanju izravnog izricanja autorskog stava. Jacquot iz Nantesa (1991) lirsko je biografsko ostvarenje o djetinjstvu redatelja J. Demyja (njezina supruga), o kojem je snimila i dokumentarni film Svijet Jacquesa Demyja (1995), dok u metafilmskoj Sto i jednoj noći gospodina Simona Filma (1995) do vrhunca dovodi svoju zaokupljenost načinima djelovanja filmskih slika, odnosno tvorbe fikcionalne iluzije.

O bogatom opusu Agnès Varde govorit će dr.sc. Ivana Keser Battista, specijalistica za dokumentarne filmove i likovnost. Vrata Močvare 6. veljače otvaraju se u 20 sati, a početak događanja zakazan je za 21 sat. Ulaz je besplatan.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.02.2013