Agonija ostavljanja i nemoć promjene | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Agonija ostavljanja i nemoć promjene

Premijera "mono-opere" La voix humaine / Ljudski glas održava se u Teatru &TD.

23.02.2014 , Zagreb - Teatar &TD

Premijera mono opere La voix humaine (Ljudski glas) autora Francisa Poulenca i Jeanea Cocteaua održat će se 23. veljače u Teatru &TD, s početkom u 20 sati. Priča je to o sofisticiranoj mladoj ženi koja stjecajem okolnosti postaje "druga žena". Uskoro ostavljena, ona prolazi kroz maraton jakih emocija, agoniju ostavljanja i nemoć promjene.

 "Poput scene ubojstva, rekao je Jean Cocteau opisujući spavaću sobu u kojoj se odvija njegova monodrama La voix humaine / Ljudski glas iz 1927., koju je 1958. godine uglazbio Francis Poulenc. U sceni gotovo-pa-ubojstva vidimo neimenovanu ženu – znamo je kao Elle / Ona –  koja telefonom razgovara s bivšim ljubavnikom. Čujemo samo njezinu stranu razgovora, u kojem ga preklinje, pita, podsjeća, moli, izjavljuje ljubav. Tijekom razgovora koji doživljavamo kao monolog, Ona prolazi kroz nekoliko faza, zainteresirana je za Njega, znatiželjna, ljubomorna, nostalgična, histerična. Slojevi se gule i stabilnost narušava. Njegovu stranu razgovora ne čujemo, znamo da se kod njega u pozadini čuje jazz i, najvažnije, da će se uskoro oženiti drugom...", zapisala je o ovom djelu Dina Puhovski

Za hrvatsku izvedbu ove lirske tragedije u jednom činu, koja ujedno predstavlja i diplomski ispit na Muzičkoj akademiji, zaduženi su buduća diplomantica, solistica Ivana Srbljan, maestro Berislav Šipuš (ujedno i komentor), redatelj Mario Kovač te Hrvatski komorni orkestar. Riječ je o suradnji nastaloj između zagrebačke Muzičke akademije, Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatskog komornog orkestra, Francuskog instituta i Muzičkog salona Kulture promjene Studentskog centra.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 18.02.2014