Akcija protiv bogatih i moćnih | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Akcija protiv bogatih i moćnih

Ulični umjetnik Blu počeo je uništavati svoje murale u Bologni kada je najavljeno njihovo uklanjanje sa zidova kako bi ih se pretvorilo u muzejske eksponate podložne kupnji kolekcionara.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: Wu Ming Foundation

  • A
  • +
  • -

Jedan od najpoznatijih svjetskih uličnih umjetnika koji djeluje pod pseudonimom Blu, počeo je uništavati svoje radove na fasadama u Bologni nakon što je najavljeno da će neki od njih biti predstavljeni na muzejskoj izložbi koju sponzoriraju banke i bogati pokrovitelji. Blu je 1990-tih godina počeo sprejati ilegalne grafite u Bologni, no postao je poznat tek nakon što je pomoću produžene šipke počeo izrađivati murale velikih razmjera s čudovišnim figurama. Njegovi radovi danas se mogu pronaći u mnogim gradovima svijeta, od Rio de Janeira do Krakowa.

Izložba Street Art: Banksy & Co. – L’Arte allo Stato Urbano otvara se 18. ožujka, a sadržavat će dvjesto pedeset radova ulične umjetnosti, prenosi The TelegraphU najavi izložbe stoji kako se po prvi puta prezentiraju utjecaji koji je ulična umjetnost imala i još uvijek ima na vizualne umjetnosti. Također, njome se teži objasniti kulturna vrijednost i umjetnički doprinos ulične umjetnosti kako bi se počelo razmatrati principe i metode njneog očuvanja i konzervacije. Umjetnička baština protagonist je ove originalne izložbe, a održat će se u Palazzo Pepoliju čije unutarnje dvorište, kako kaže najava, "rekreira određenu vrstu gradskog ugla, idealnog mjesta za ispričati važan korak Bolonjske povijesti".

Neki od radova dolaze izravno s ulica Bologne, a navedeni razlog njihova uklanjanja sa zidova je "spašavanje od propadanja i očuvanje od zuba vremena", što znači da ih se namjerava pretvoriti u muzejske eksponate. Izložbu sponzorira Genus Bononiae, odjel za kulturu fondacije Carisbo, najvažnije bankarske fondacije u Bologni, dok je pokrovitelj projekta Fabio Roversi Monaco, predsjednik Bance Imi, Accademie di Belle Arti i spomenute Genus Bononiae. Ime Fabio Roversi Monaco, više od bilo kojeg u nedavnoj povijesti Bologne, asocira na moć, novac i pripadajuću represivnu politiku, prenosi Wu Ming Foundation.

Uz pomoć grupe aktivista iz društvenih centara i okupiranih prostora grada, Blu je sivom bojom prekrio gotovo sve svoje preostale radove u Bologni koje je naslikao proteklih dvadeset godina, nazivajući to akcijom protiv bogatih i moćnih koji otimaju uličnu umjetnost s ulica. "Suočeni smo s arogantnim veleposjednicima koji se ponašaju kao kolonijalni vladari i smatraju da su slobodni uzeti murale s naših zidova", kaže autor, dok njegovi podupiratelji poručuju kako bez pristanka svih umjetnika, "izložba legitimira gomilanje umjetnosti skinute s ulica, te otvara put komercijalizaciji preko beskrupuloznih kolekcionara".

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 14.03.2016

VEZANE VIJESTI

Noćni urbanizam

Piše: Vatroslav Miloš
Betonsko platno ulične umjetnosti u Branimirovoj ulici u centru Zagreba bez najave je zamijenjeno generičkim reklamnim panoima.

Kritička umjetnost

Piše: Tomislav Žilić

Projekt Google Street Art korisnicima pruža uvid u veliku zbirku djela ulične umjetnosti diljem svijeta.

Razorna pojava ljupkoga imena

Ulična galerija predstavlja seriju fotografija kolektiva Kamerades nastalih uslijed obilnih poplava u svibnju 2014. godine.