Akcija spašavanja velikog platna | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Akcija spašavanja velikog platna

Film Cinema, Mon Amour, rumunjskog redatelja Alexandrua Belca najavljuje početak treće sezone KineDok-a, koja se odvija u više hrvatskih gradova.

09.04.2017 - 13.04.2017

U nedjelju, 9. travnja u zagrebačkom Dokukinu KIC gostuje rumunjski redatelj Alexandru Belc s filmom Cinema, Mon Amour, te najavljuje početak treće sezone KineDok-a.

Propadanje nezavisnih kina svakodnevna je pojava otkad su u naše filmske živote prodrla multipleks kina i njihovi filmski programi. Osim što su iz korijena promijenili naše rituale odlaska u kino, ostavili su puno dramatičnije posljedice za kina i njihove zaposlenike koje često rezultiraju s ključem u bravi. U velikim gradovima su te kinodvorane noćni klubovi, skladišta velikih trgovačkih lanaca, restorani, a nerijetko više i ne postoje kao objekti. U malim mjestima, to su zatvorena vrata iza kojeg su se natiskala sjećanja na sve filmove prikazane u prošlom stoljeću. I derutan prostor.

Da je takva sudbina nezavisnih kina zajednička svim posttranzicijskim europskim zemljama pokazuju dva dokumentarna filma nastala u razmaku od oko godinu dana – rumunjski Cinema, Mon Amour i hrvatski Kino otok. Nakon projekcija ovih filmova održat će se razgovor dvaju redatelja, Alexandrua Belca i Ivana Ramljaka na temu samih filmova, propadanja nezavisnih kina, koje to posljedice ima na film i uopće kulturu gledanja filmova, te koja je uloga kino prikazivača u akciji spašavanja velikog platna. 

Nakon zagrebačke projekcije, redatelj Alexandru Belc nastavlja svoje KineDok putovanje u Rijeku, Pulu i u Varaždin. Tako će se već 10. travnja film prikazati u riječkom klubu Palach u suradnji s udrugama RiRock i Kombinat, 11. travnja u pulskom Rojcu u suradnji s Društvenim centrom Rojc, a 12. travnja Alexandru Belc će posjetiti Varaždin gdje će u predvorju kina Gaj u suradnji s udrugom Vanima biti prikazan film. Istog se dana film prikazuje i u Zelenoj dvorani u Zaboku, u 20 sati, dok se u Zadru prikazuje u prostoru kluba ACME, 13. travnja u 20.30 sati, u suradnji s udrugama Antropop i Zadar snova, te Filmskim uredom Zadar. Nakon svake od projekcija održat će se moderirani razgovori s autorom.

Film Cinema, Mon Amour redatelja Alexandrua Belca ujedno najavljuje novu, treću sezonu međunarodnog projekta KineDok koji diljem zemlje, na preko 20 lokacija, donosi 16 novih dokumentarnih naslova iz Češke, Slovačke, Rumunjske, Poljske, Norveške, Bugarske, Mađarske i – naravno, Hrvatske. Tako će hrvatske filmove Slobodni, redatelja Tomislava Žaje te film Turizam! Tonćija Gaćine tijekom godine imati priliku osim Hrvatske, pogledati i publika sedam europskih zemalja! KineDok već treću godinu za redom kreativni dokumentarni film dovodi u mjesta bez kina te mu upravo tamo pronalazi novu publiku. KineDok projekcije održavaju se tijekom cijele godine, a točne lokacije, filmove i termine prikazivanja možete doznati putem Internetske stanice

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 05.04.2017