Akcija za obnovu antifašističkih spomenika | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Akcija za obnovu antifašističkih spomenika

Igor Grubić je na Dan antifašističke borbe izveo umjetničku akciju kojom je ukazao na problem devastiranih antifašističkih spomenika.

  • A
  • +
  • -
Multimedijalni umjetnik Igor Grubić izveo je umjetničku akciju 22. lipnja u Primorskoj 2 u Zagrebu gdje se nalazi jedna od oštećenih spomen ploča. Na početku akcije crni flor prekrio je razbijenu spomen ploču, a nakon otkrivanja simbolički se interveniralo u vidu postavljanja identične papirne replike ploče.

Umjetnik je akciju realizirao u suradnji s Dokumentom. Njihova zajednička namjera bila je ukazati na činjenicu da većina srušenih i devastiranih antifašističkih spomenika do sada nije obnovljena. Ovim su činom  tako željeli podjestiti da je tijekom 1990-ih u Hrvatskoj oštećeno, srušeno ili uklonjeno više od 3.000 antifašističkih spomenika za čiju devastaciju nitko nije odgovarao. Budući da su do sada obnovljeni tek pojedini spomenici, inicijatori ističu da "današnji politički vrh nije zauzeo jasan stav prema antifašističkom nasljeđu i da nema strategiju obnove". Ovakvim "sustavnim zanemarivanjem antifašističke spomeničke baštine", naglašavaju inicijatori akcije, "vladine institucije i dalje potiču antagonizam i raslojavanje u društvu". Grubić i Dokumenta su ovom simboličkom umjetničkom akcijom željeli upozoriti javnost na "neophodnost sustavne brige za spomeničko nasljeđe i značaj afirmiranja humanističkih ideja antifašizma."

Izvor: Igor Grubić 

 

Objavio/la dea [at] kulturpunkt.hr 26.06.2011