Aktivistička potreba | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Aktivistička potreba

Riječka izdavačka kuća Adamić priprema obimnu knjigu o Poletu, tjedniku Saveza socijalističke omladine Hrvatske.

Piše: Matija Mrakovčić

Naslovnica Poleta, 1980, FOTO: Muzej Avangarde

  • A
  • +
  • -

"Knjiga sveučilišnog profesora, publicista i novinara Željka Krušelja bavi se objašnjenjem političkih okolnosti kasne faze komunističke Hrvatske i Jugoslavije u kojima je u Zagrebu izlazio omladinski tjednik Polet. Autor na temelju uvida u svih 426 brojeva lista, kao i opsežne arhivske dokumentacije te razgovora s nizom sudionika tih zbivanja, dokazuje da je list nastao kao aktivistička potreba rukovodstva Saveza socijalističke omladine Hrvatske, masovne organizacija koja je promovirala interese vladajućeg Saveza komunista. Polet se po prvotnom konceptu nije bitno razlikovao od omladinskog tiska u drugim jugoslavenskim republikama, ali i zemljama istočnoga bloka", rekao nam je urednik knjige i direktor izdavačke kuće Adamić Dragan Ogurlić.

Polet je djelovao u razdoblju od 1976. do 1990, a naklada lista u prosjeku se kretala oko 25 do 30 tisuća primjeraka, s kratkim uzletom do osamdesetak tisuća primjeraka. Tijekom više od desetljeća izlaženja na nekoliko zagrebačkih adresa izmijenilo se čak devet glavnih urednika. Svaka je redakcija imala neke svoje specifičnosti i koncepcijske prioritete, tako da se list ne može jednostrano vrednovati. Polet je u povijesti hrvatskih tiskovina ostao zapamćen po potpuno novom pristupu novinskom prijelomu i dizajnu, načinu korištenja fotografija i po inovativnom pristupu prodaji lista. Snažno je promovirao strip, glazbeni novi val, afirmirao je hrvatsku književnost, kazalište i film. Ugašen je u kaotičnim okolnostima raspada komunističkog sustava i prelaska na tržišno gospodarstvo. Svoje prve radove u Poletu su objavljivali mnogi danas cijenjeni profesionalci i novinari, a postojala je i Poletova novinarska škola, organizirana kao seminar Omladinske političke škole Saveza socijalističke omladine Hrvatske.

Autor naslovnice najavljene knjige je proslavljeni ilustrator, osnivač Novog kvadrata i nekadašnji urednik Poleta Mirko Ilić, a knjiga će biti promovirana na Sajmu knjige u Puli, 8. prosinca.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.10.2015

VEZANE VIJESTI

Nakon socijalizma

Pripremio: Tomislav Žilić

U Puli je predstavljen zbornik radova Socijalizam na klupi koji se osvrće na ekonomske, kulturološke te ideološke momente socijalističke Jugoslavije.

O društvu i državi

Razgovarala: Dea Vidović

"Civilno društvo je sistematsko miješanje građana u unutrašnje poslove vlasti", smatra Srđan Dvornik.

Zavodljive obmane prošlih vremena

Piše: Bojan Krištofić

Izložba Osamdesete - slatka dekadencija postmoderne više predstavlja vrhunac "retromanije" za osamdesetima nego njezinu kritičku dekonstrukciju.