Aktivistička revalorizacija novog plesa | kulturpunkt

Najave Plesna predstava

<

Aktivistička revalorizacija novog plesa

U Zagrebačkom plesnom centru održat će se predstava koreografkinje Željke Sančanin.

23.10.2015 - 24.10.2015 , Zagreb - Zagrebački plesni centar
  • A
  • +
  • -

Premijerna izvedba predstave Exhibition for the New Session u koreografiji Željke Sančanin te izvedbi Nina Bokana, Marka Jastrevskog i Željke Sančanin, održat će se u Zagrebačkom plesnom centru u petak 23. listopada u 20 sati, a reprizna izvedba slijedi u subotu 24. listopada, također u 20 sati

Istražujući problematiku pojma valorizacije i istraživanje dosega perceptivnih mogućnosti u procesima kognitivnog i senzoričnog spoznavanja umjetničkog djela i vrijednosti umjetničkog djela u aktualnom povijesnom trenutku, rad na projektu Exhibition for the new session karakteriziran je kao aktivistička i kritična ideja revalorizacije ekperimentalnog, neoavangardnog, retro-avangardnog, novog plesa. Kakve su strategije njegovog poimanja i komunikacije, govori li on kroz parametre prepoznavanja svoje vrijednosti, svrhe i učinka ili je taj novi plesni diskurs mjesto varijabilnih i disperznih nerazumijevanja?  Exhibition for the new session na kraju autoreferencijalno označuje to polje i kao mjesto neuspjeha i poraza svog vlastitog autorskog istraživanja: Može li bilo kakav umjetnički čin na sceni ne imati vrijednost? Svrhovitost plesačeva tijela i njegove tehnike neupitan je segment valorizacije. Kakvi su onda rezultati njegova dokidanja? Projekt Exhibition for the new session hommage je jednoj tranzicijskoj teoriji suvremene koreografije, neoavangardnom plesnom  jeziku interpretativnih rekonstrukcija odnosa margine i centra kroz aktualnosti umjetničkog zadovoljstva, uživanja, identifikacije, subjektivizacije, izmicanja i premještanja.  

Exhibition for the new session devetnaesti je autorski projekt ove koreografkinje u godini u kojoj slavi petnaestu obljetnice svoga profesionalnog rada na polju plesa i izvedbenih umjetnosti, a nadovezuje se na projekt  Rekonstrukcije, premijerno predstavljen u srpnju ove godine.     

Ulaznice je do 22. listopada moguće rezervirati na adresi elektroničke pošte, a kupiti se mogu u Zagrebačkom plesnom centru, radnim danom od 10-18 sati ili sat vremena prije izvedbe. Blagajna Zagrebačkog plesnog centra 23. i 24. listopada radit će od 19 sati.

Više o predstavi saznajte ovdje.        

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 21.10.2015