Aktivistička umjetnost iz kolekcije Marinko Sudac | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Aktivistička umjetnost iz kolekcije Marinko Sudac

Izložba se fokusira na nemogućnost našeg društva da otvoreno prihvati, procjeni i iskoristi kulturnu baštinu nedavne prošlosti.

14.06.2011 , Zagreb - Društvo arhitekata Zagreba
  • A
  • +
  • -

Izložba Područje zastoja svojom koncepcijom povezuje potencijale dvaju naizgled nepovezanih, a zacijelo nedovoljno iskorištenih kulturoloških cjelina: broda Galeb i aktivističke umjetnosti iz Kolekcije Marinko Sudac. Izložba spaja brod i kolekciju koji su svaki na svoj način u tranziciji prema muzeju.

 

U organizaciji Kolekcije Marinko Sudac i Instituta za istraživanje avangarde, povodom izložbe bit će održano predavanje kustosa izložbe Područje zastoja: aktivistička umjetnost iz Kolekcije Marinko Sudac. Kustos izložbe na kojoj je prikazano ukupno 200 umjetničkih djela svih umjetničkih disciplina, arhivski materijali i snimke razgovora s pojedinim umjetnicima, te dokumentarni materijali o brodu Galeb je Branko Franceschi, a izložba je otvorena do 18. lipnja.

 

Izložba Područje zastoja fokusira se na nemogućnost našeg društva da otvoreno prihvati, procjeni i iskoristi kulturnu baštinu nedavne prošlosti. Koliko god postojali pojedinačni proboji u revalorizaciji referentnog područja u cilju objektivnog sagledavanja dramatičnih povijesnih događaja i instrumentalizaciji njihovog materijalnog i duhovnog nasljeđa idealno objektiviziranog u umjetničkim i/ili funkcionalnim, a danas muzealiziranim objektima, na širem društvenom planu vlada zastoj u integraciji ove baštine u institucionalni kulturni sustav. Istovremeno, za fenomene naše nedavne prošlosti na međunarodnoj sceni postoji realno, a od nas nedovoljno iskorišteno zanimanje.

Predavanje počinje u 19 sati.

 

Više informacija potražite ovdje.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 13.06.2011