Aktivističke prakse i civilno društvo | kulturpunkt

Najave Program

<

Aktivističke prakse i civilno društvo

Serija predavanja i diskusija na temu društvenih pokreta 1980-tih i preduvjeta za mirovni aktivizam u 1990-tima održava se u Galeriji Nova.

27.03.2014 - 10.04.2014 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 27. ožujka s početkom u 19 sati, održat će se tri predavanja i diskusije koja će predstaviti jedan od mogućih pogleda na razvoj i nasljeđe aktivističkih praksi te na razvoj civilnog društva u Hrvatskoj od kraja 1980-tih godina 20. stoljeća do danas. 

Uvod u seriju predavanja Društveni pokreti 80-tih i preduvjeti za mirovni aktivizam dat će Paul Stubbs, sociolog, rođen u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji od 1993. godine živi i radi u Hrvatskoj. U nastavku će Benjamin Perasović "opisati kontekst i naznačiti ključne elemente djelovanja različitih aktivističkih aktera u drugoj polovini osamdesetih godina". Potom će Vesna Tešelič u predavanju naslovljenome Začeci mirovnih inicijativa "ilustrirati značaj samoniklih inicijativa na primjerima zagovaranja prigovora savjesti i ustanovljenja civilne službe u tadašnjoj Jugoslaviji, u drugoj polovici osamdesetih te kasnije suradnje Antiratne kampanje Hrvatske s međunarodnim mirovnim mrežama (War Resisters International, Quakers Peace and Social Witness i dr.) u devedesetima".

Također, u Showroomu Galerije Nova bit će od 27. ožujka do 17. travnja dostupna čitaonica s publikacijama na temu aktivističkih praksi i razvoja civilnog društva na ovim prostorima u posljednja tri desetljeća. Bit će dostupni i dokumentarni radovi u produkciji FADE IN-a. U prikupljanju građe sudjeluju Centar za mirovne studije (CMS), Sven Cvek i Autonomni kulturni centar (Attack!), izdavačka kuća Što čitaš?, Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta, Centar za ženske studije, FADE IN, Dražen Šimleša, Benjamin Perasović, Vesna Janković, Dejan Kršić i drugi. Čitaonicu je osmislila Martina Kontošić iz kustoskog kolektiva WHW.

Sljedeća serija tribina, naslovljena Antiratni aktivizam i prostori otpora 90-tih, održat će se 10. travnja, u njoj će sudjelovati Vesna Janković, Sven Cvek i Dražen Šimleša. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 24.03.2014