Aktivističke prakse i civilno društvo | kulturpunkt

Video

Aktivističke prakse i civilno društvo

Serija predavanja i diskusija na temu društvenih pokreta 1980-tih i preduvjeta za mirovni aktivizam u 1990-tima održava se u Galeriji Nova.

U četvrtak, 27. ožujka, održano je prvo od tri predavanja i diskusije koje je predstavilo jedan od mogućih pogleda na razvoj i nasljeđe aktivističkih praksi te na razvoj civilnog društva u Hrvatskoj od kraja 1980-tih godina 20. stoljeća do danas. 

Uvod u seriju predavanja Društveni pokreti 80-tih i preduvjeti za mirovni aktivizam dao je Paul Stubbs, sociolog, rođen u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji od 1993. godine živi i radi u Hrvatskoj. U nastavku je Benjamin Perasović "opisao kontekst i naznačio ključne elemente djelovanja različitih aktivističkih aktera u drugoj polovini osamdesetih godina". Potom je Vesna Teršelič u predavanju naslovljenome Začeci mirovnih inicijativa "ilustrirala značaj samoniklih inicijativa na primjerima zagovaranja prigovora savjesti i ustanovljenja civilne službe u tadašnjoj Jugoslaviji, u drugoj polovici osamdesetih te kasnije suradnje Antiratne kampanje Hrvatske s međunarodnim mirovnim mrežama u devedesetima".

Izvor: skripta.tv