Aktivizam i samoorganiziranje | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Aktivizam i samoorganiziranje

Alternativni hor i orkestar - Horkestar slavi petnaesti rođendan.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Horkestar/Facebook

  • A
  • +
  • -

Alternativni hor i orkestar - Horkestar okuplja amaterske zborske pjevače i orkestar. Osnovani su u jesen 2000. godine, kada je grupa Škart pozvana predstaviti svoju samizdat-akciju tvoje govno - tvoja odgovornost u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu. Tom su prilikom trebali oformiti poseban zbor radi izvođenja pjesme Arsena Dedića. Slušatelji radija B92 pozvani su na audiciju koja zapravo nije ni održana jer su svi prisutni primljeni bez ikakve provjere sluha. Tako je pod imenom Horkeškart postojao od 2000. do 2006. kada po izlasku osnivača - grupe Škart, mijenja ime u Horkestar. Zbor je usmjeren na ispitivanje mogućnosti muziciranja, bavljenje različitim vidovima društvenog aktivizma, samoorganiziranja i samofinanciranja.

Prvih godina postojanja sastav su vodili profesionalni dirigenti Ljiljana Santovac, Ljiljana Danilović-Cincarka i Zoran Petrović, od 2003. dirigentice su bile Marija Balubdžić, Dragana Aleksić, Svetlana Novaković i Marija Jocić. Orkestar je pod vodstvom Nenada Matekala, a čine ga Marija Nikolić, Miloš Vlalukin, Ivan Tomić, Vojislav Davidović, Matija Medenica i Jovana Bobić.

Repertoar Horkestra sastoji se od revolucionarnih i radničkih pjesama, pjesama komponiranih na stihove Vaska Pope, Arsena Dedića, Stanislava Vinavera, Duška Radovića i drugih poznatih autora, te autorskih pjesama članova zbora. Svoj su program iz domene kulturnog aktivizma izvodili po seoskim školama, u izbjegličkim kampovima, u Muzeju savremene umetnosti, na festivalima, u parkovima, na ulicama… Široj javnosti postali su poznati 2006. godine poslije pokretanja akcije Nazad, kada su izveli istoimenu pjesmu pred Rektoratom Univerziteta u Beogradu, Patrijaršijom SPC, Vrhovnim sudom i Vladom Srbije kao "direktnu kritiku nataloženih nazadnih pojava u društvu i institucija koje ih stvaraju ili makar ne sprečavaju".

Proslava petnaestogodišnjice Horkestra održat će se 6. veljače u Domu omladine Beograda, a uz Horkestar nastupaju Daniel Kovač, Boris Mladenović, Ah Ahilej, Grupa Kao Takva, Vladimir Živković i Duška Rajković (VIS Limunada), Dunavski Buzukije, te zborovi Prrroba, Praksa iz Pule i dječji zbor DF.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.02.2016

VEZANE VIJESTI

Remećenje zvučnih kulisa

Piše: Matija Mrakovčić
U Beču se održava festival nezavisnih, alternativnih, samoorganiziranih zborova iz regije, u organizaciji Hora 29. Novembar.

Otvoreno pismo kolektivu Škart

Piše: Bojan Krištofić

Umjesto konvencionalnom kritikom, naš Bojan Krištofić odlučio se na izložbu шkart kvart u Galeriji Nova osvrnuti u epistolarnoj formi.

Glazbeni diskurs otpora

Piše: Ivna Franić
Naša glazbena kritičarka ispisala je godišnji pregled previranja i izazova u suvremenoj eksperimentalnoj elektroničkoj glazbi.